YouTube va plăti cu până la 10.000 dolari pe lună creatorii de conținut pentru noua platformă Shorts.
V-ați întrebat vreodată dacă cei pe care îi vedeți în videoclipuri fac bani frumoși? Răspunsul este da, dar doar pentru cei mai creativi și norocoși. Acum, YouTube pune la bătaie până la 10.000 dolari pe lună pentru cei care fac videoclipuri populare pe YouTube Shorts, competitorul TikTok. Potrivit The Verge, compania plănuiește să plătească 100 de milioane de dolari în următorul an creatorilor, iar plățile vor începe de luna aceasta.
Fondul pus la dispoziție de compania deținută de Google înseamnă că cei care creează conținut pentru YouTube vor primi bani serioși, însă aceste plăți nu sunt neapărat garantate. Popularitatea videoclipurilor lor scurte trebuie să le aducă bani trebuie să fie mare și depinde de câte persoane vor crea aceste clipuri în fiecare lună. În plus, distribuirea geografică a audienței fiecărui creator este importantă la rândul său.
YouTube le cere creatorilor să facă videoclipuri originale. Astfel, reîncărcările sau videoclipurile pe care se distinge logoul altor platforme, cum ar fi TikTok, Snapchat sau Instagram Reels, vor fi descalificate. Deocamdată, sunt doar zece regiuni din care pot fi accesați banii, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, India sau Brazilia. Lista va fi extinsă „în viitor”, anunță compania.
Creatorii de pe YouTube au fost recompensați în mod tradițional prin banii primit pe reclamele de la începutul videoclipurilor, existând o corelație directă între numărul de vizionări ale anunțurilor și banii primiți. Totuși, Shorts are clipuri scurte, ceea ce înseamnă că YouTube nu va plasa anunțuri înainte de fiecare vizionare. Astfel, se creează un sistem alternativ de plată pentru creatori.
Roboții predau engleza în școlile din Coreea de Nord. Kim-Jong Un dorește avansul tehnologic
Totuși, acest fond pus la dispoziție de platformă trebuie să fie înlocuit cu „un nou program pe termen lung și stabil de monetizare”, a spus directorul de produs al YouTube, Neal Mohan. Fondul este „o modalitate de a începe” și de a deduce cum ar trebui să fie recompensați cei care creează aceste clipuri. „În mare parte vei consuma videoclipuri scurte, astfel că modelul lucrează altcumva”, a mai spus Mohan.
Atât TikTok, cât și Snapchat își plătesc creatorii în funcție de popularitatea videoclipurilor pe care le creează, nu pe baza anunțurilor. Rezultatul este unul lucrativ pentru creatori, însă există mai puțină transparență în legătură cu cine primește banii și în ce cantități.