Iată 10 lucruri pe care probabil nu le știi despre roșii.
Oamenii obișnuiau să creadă că roșiile sunt otrăvitoare.
Potrivit Smithsonian Magazine, în anii 1700, unii europeni se temeau de roșii, deoarece aristocrații se îmbolnăveau după ce le mâncau, iar în unele cazuri chiar mureau. Roșia a primit chiar și porecla de "mărul otrăvitor". Problema nu erau însă roșiile, ci farfuriile de staniol pe care erau servite roșiile.
Roșiile sunt bogate în acid, ceea ce le face potențial periculoase atunci când intră în contact cu metale grele și cu staniolul. După cum explică FDA, alimentele foarte acide se pot scurge atunci când intră în contact cu anumite metale, cum ar fi staniolul. Astfel, roșiile servite pe farfurii de staniol în anii 1700 au provocat ocazional îmbolnăvirea sau moartea unor oameni din cauza intoxicației cu plumb, iar oamenii au atribuit în mod eronat acest lucru roșiilor. Din fericire, oamenii și-au revenit în cele din urmă și și-au dat seama că plumbul era de vină - nu roșiile.
În SUA, California cultivă cele mai multe roșii.
California este responsabilă pentru 96% din producția de roșii de procesare și pentru o treime din producția proaspătă. Urmează Florida, iar Florida și California reprezintă între două treimi și trei pătrimi din totalul roșiilor de piață proaspete produse în scop comercial din țară.
Americanii mănâncă aproximativ 23 de kilograme de roșii în fiecare an.
Aproximativ jumătate din acest consum se face sub formă de sos de roșii și ketchup. Da, este o mulțime de ketchup.
Poți să-i spui "piersica lupului".
Denumirea științifică a roșiilor este Lycopersicon lycopersicum, ceea ce înseamnă "piersica lupului"!
Roșiile nu au ce căuta în frigider.
Aerul rece din frigider împiedică roșiile să se coacă, iar coacerea este ceea ce le dă roșiilor mai multă aromă. De asemenea, temperatura rece va modifica textura roșiilor, rupând membranele din interiorul pereților fructului și făcându-le făinoase. Un cuvânt înțelept: țineți roșiile afară, pe tejghea, dacă vreți ca acestea să aibă un gust bun și să își păstreze textura minunată.
Puteți folosi roșiile pentru îngrijirea pielii.
Datorită acidului din roșii, poți folosi pulpa de roșii pentru a șterge petele, se pare! Aplicarea unor pulpe de roșii pe față poate ajuta, de asemenea, la diminuarea pielii grase. (Păcat că vrem doar să mâncăm toate roșiile și nu să le folosim pentru tratamente de înfrumusețare).
Roșiile își au originea în Anzi.
Nu, roșiile nu sunt din Italia. Ele au fost cultivate pentru prima dată de azteci și incași, datând încă din anul 700 d.Hr.
Primul soi nu era roșu.
Primele roșii erau mici și galbene, ceea ce explică probabil cuvântul italian care le-a fost atribuit atunci când au fost aduse în Europa: pomi d'oro, care se traduce prin mere galbene.
Există aproximativ 10.000 de soiuri de roșii pe glob.
Sunt o mulțime de tipuri diferite de roșii. Așa că ar fi bine să începi să mănânci acum. Unele dintre cele mai amuzante nume includ Baby Cakes, Banana Legs, Cream Sausage, Gremlin, Jolly Elf și Mr. Ugly.
Roșiile sunt de fapt un fruct, dar... pot fi numite și legume.
Nu am lămurit această chestiune: roșiile sunt fructe, nu-i așa? Da, din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe. Dar în 1893, Curtea Supremă a decis că roșiile pot fi numite și legume. În "limbajul comun al poporului", o roșie este o legumă, ceea ce, la momentul cauzei, însemna că Legea tarifară, care taxa legumele importante, se putea aplica în mod legal roșiilor. Guvernul a renunțat la Tariful din 1833, dar avizul juridic rămâne în vigoare. Tu spui roșie, eu spun roșie, potrivit Huffpost.