12 semne că suferi de anxietate.
Anxietatea ocazională este o parte normală a vieții. Cu toate acestea, persoanele cu tulburări de anxietate au frecvent îngrijorări și temeri intense, excesive și persistente în legătură cu situațiile de zi cu zi. Adesea, tulburările de anxietate implică episoade repetate de sentimente bruște de anxietate și frică sau teroare intense, care ating un vârf în câteva minute (atacuri de panică).
Aceste sentimente de anxietate și panică interferează cu activitățile zilnice, sunt greu de controlat, sunt disproporționate față de pericolul real și pot dura mult timp.
Exemple de tulburări de anxietate includ tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate socială (fobie socială), fobii specifice și tulburarea de anxietate de separare. Puteți avea mai mult de o tulburare de anxietate. Uneori, anxietatea este rezultatul unei afecțiuni medicale care necesită tratament.
Semnele și simptomele comune ale anxietății includ:
- Senzație de nervozitate, neliniște sau încordare
- Un sentiment de pericol iminent, panică sau condamnare iminentă
- Creșterea ritmului cardiac
- Respirația rapidă (hiperventilație)
- Transpirație
- Tremurături
- Senzație de slăbiciune sau oboseală
- Dificultăți de concentrare sau de gândire la altceva decât la îngrijorarea prezentă
- Având probleme de somn
- Experimentarea unor probleme gastrointestinale
- Având dificultăți în a controla îngrijorarea
- Având nevoia de a evita lucrurile care declanșează anxietatea.
Mergi la medic dacă:
- Simțiți că vă faceți prea multe griji și că acest lucru interferează cu munca, relațiile sau alte părți ale vieții dvs.
- Teama, îngrijorarea sau anxietatea vă deranjează și sunt greu de controlat
- Vă simțiți deprimat, aveți probleme cu consumul de alcool sau de droguri sau aveți alte probleme de sănătate mintală împreună cu anxietatea
- Credeți că anxietatea dvs. ar putea fi legată de o problemă de sănătate fizică
- Aveți gânduri sau comportamente sinucigașe - în acest caz, solicitați imediat tratament de urgență
Este posibil ca grijile să nu dispară de la sine și să se agraveze în timp dacă nu căutați ajutor. Mergeți la medic înainte ca anxietatea să se agraveze. Este mai ușor de tratat dacă primiți ajutor din timp.