La 11 ianuarie 2020, China raporta primul deces provocat de „noul” coronavirus, marcând începutul unei crize sanitare globale fără precedent. Decesul unui bărbat de 61 de ani din Wuhan, survenit la 9 ianuarie și confirmat de autoritățile chineze două zile mai târziu, a fost momentul de referință pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în documentarea evoluției ulterioare a bolii.
La 31 decembrie 2019, China a informat OMS despre un focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei, iar la 1 ianuarie 2020, OMS a activat echipa de susținere a managementului de incidente pentru a coordona răspunsul la nivel global. În zilele următoare, au fost emise primele avertismente publice, iar la 10 ianuarie, OMS publica un set de îndrumări tehnice pentru detectarea și gestionarea cazurilor posibile.
Pe 12 ianuarie, autoritățile chineze au făcut publică secvențierea genetică a SARS-CoV-2, un pas esențial pentru dezvoltarea testelor de diagnosticare la nivel global. În aceeași lună, virusul începea să se răspândească în afara Chinei, fiind confirmat primul caz internațional în Thailanda, la 13 ianuarie.
Pe măsură ce numărul cazurilor creștea, noi state confirmau prezența virusului. La 20 ianuarie, Coreea de Sud înregistra primul caz, urmată de Statele Unite, care confirmau un caz la 21 ianuarie. Europa nu a fost ocolită, Franța raportând primele trei cazuri la 24 ianuarie.
Pe 30 ianuarie, OMS declara COVID-19 o urgență de sănătate publică de interes internațional, iar în martie, pe fondul răspândirii rapide și severității crescute a bolii, organizația caracteriza situația drept pandemie.
În România, primul caz de infectare a fost raportat la 26 februarie 2020, la un tânăr de 20 de ani din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian infectat. Primul deces pe teritoriul României s-a înregistrat la 22 martie, la un pacient cu afecțiuni preexistente grave.
Europa devenea rapid epicentrul pandemiei, cu Italia afectată grav. La 21 februarie, Italia anunța primul deces și o accelerare a cazurilor în nordul țării. Franța, Germania, Spania și alte state europene raportau, de asemenea, cazuri, în majoritatea situațiilor corelate cu călătorii efectuate în Italia.
Pe parcursul următorilor trei ani, pandemia de COVID-19 a afectat peste 200 de țări, provocând aproape 7 milioane de decese până în mai 2023. La 5 mai 2023, OMS declara încetarea pandemiei ca urgență de sănătate publică, subliniind însă necesitatea monitorizării continue a virusului și a mutațiilor sale, scrie Agerpres.