5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată după ce alergi. Sfatul medicilor

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor lucas Favre
Sursa foto: unsplash, autor lucas Favre

Nimic nu este mai bun decât o alergare lungă și bună. Adrenalina și energia pe care le simțim după ce ne terminăm rutina zilnică de alergare sunt incomparabile și ne fac să simțim că ne-am folosit perfect ziua. Dar ce faci după o alergare? Te duci acasă, faci un duș și îți continui ziua plină, nu-i așa? Deși cu toții suntem ocupați cu viețile noastre și ne planificăm ziua în consecință, efectuarea unor activități particulare după o sesiune intensă de alergare poate sabota eforturile de antrenament. Există 5 rutine obișnuite după alergare pe care trebuie să le evitați pentru a profita la maximum de sesiunea de sport.

 

În timpul alergării, corpul tău este supus unor stimuli foarte intenși. Mușchii sunt puși la încercare, încheieturile lucrează mai mult, iar creierul este suprasolicitat, deoarece trebuie să te concentrezi la fiecare pas. Imediat ce termini un astfel de antrenament, începe o fază extrem de importantă: recuperarea. În această fază, corpul tău trebuie să compenseze pentru stresul la care a fost supus, pentru a putea trece la următorul nivel de performanță.

Alimentarea și hidratarea

Regula de bază a oricărui tip de activitate fizică este realimentarea și hidratarea înainte și după sesiunea de antrenament. Ratarea acestui pas important poate face ca sesiunea de antrenament să fie mai puțin eficientă. După un antrenament, energia noastră se epuizează, iar transpirația duce la pierderea de lichide. Mâncatul unei mese hrănitoare și consumul de apă pot ajuta la refacerea mușchilor pe care i-ați distrus în timpul alergării și la realimentarea cu energie. Ar trebui să mâncați, de preferință, între 20 și 30 de minute după sesiune. Evitați să mâncați prea mult, deoarece vă poate sabota și eforturile.

Nu leneviți

Alergarea este o muncă obositoare, care îți crește ritmul cardiac și te lasă fără aer. Odihna după o alergare lungă este importantă pentru a vă readuce ritmul cardiac și respirația la normal. Dar acest lucru trebuie făcut corect. A te întinde  după sesiunea de alergare îți va anula toate eforturile. În loc să stați degeaba sau să fiți complet inactiv, concentrați-vă pe activități ușoare. Efectuarea unor activități vă menține sângele în mișcare în organism, ajutându-vă să vă recuperați mai repede.

Nu rămâneți în aceleași haine

Este evident să te simți puțin letargic după sesiunea de alergare, dar să rămâi în aceleași haine transpirate poate că nu este o idee bună. Transpirația care îți acoperă hainele după antrenament conține bacterii, care se pot înmulți și îți pot da probleme cu pielea. De asemenea, purtarea acelorași haine umede pentru un timp mai îndelungat ar putea să vă provoace o răceală. Așadar, de îndată ce ajungeți acasă, aruncați hainele de antrenament în sacul de rufe. Chiar dacă nu ați transpirat atât de mult, hainele ude sunt perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Chiar dacă nu faceți imediat un duș, schimbați-vă hainele.

Evitați sarcinile grele

S-ar putea să aveți mai multe sarcini de făcut într-o zi și v-ați planificat ziua în mod corespunzător, dar dacă aceasta include unele sarcini grele, atunci lăsați-le deoparte pentru o perioadă de timp. Angajarea în orice fel de treburi grele, care necesită multă energie, vă poate obosi și mai mult. După sesiunea de alergare, mușchii tăi ar fi obosiți și ar avea nevoie de ceva timp pentru a se odihni. Efectuarea de treburi grele vă poate solicita mușchii și vă poate face să vă simțiți mai epuizat.

Nu faceți baie cu apă fierbinte

De asemenea, nu ar fi o idee bună să faceți o baie fierbinte după o sesiune lungă. Aceasta ar putea părea o opțiune ideală pentru a vă relaxa și a vă destinde mușchii dureroși, dar nu vă va ajuta prea mult. Un tratament fierbinte vă poate ajuta să vă relaxați doar după ce corpul dumneavoastră nu mai are dureri. Cel mai bine este să folosiți o combinație de tratamente cu gheață și tratamente termice. Mai întâi, folosiți o pungă de gheață pentru a reduce durerea și umflăturile, odihniți-vă o vreme și apoi, dacă doriți, intrați într-o baie fierbinte, potrivit timesofindia.com

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel