8 remedii banale pentru circulația proastă. Ce faci când ți se umflă picioarele

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Șosetele de compresie pot ameliora circulația proastă. Foto: Pixabay
Șosetele de compresie pot ameliora circulația proastă. Foto: Pixabay

Circulația proastă poate provoca tot felul de probleme. De la unghiile fragile, picioare umflate, varice, până la disfuncție erectilă, toate pornesc de la ea. Iată care ce puteți face pentru a vă ameliora circulația proastă: 

Organismul uman are circa 96.500 de kilometri de vase de sânge. Împreună cu inima și cu alți mușchi, ele alcătuiesc sistemul circulator. Această rețea de „tuneluri" transportă sângele în fiecare colț al organismului. Dar când circulația este proastă, viteza sângelui încetinește sau fluxul sanguin se blochează. Asta înseamnă că celulele corpului nu pot obține tot oxigenul și nutrienții de care au nevoie pentru a funcționa corect. Ceea ce duce la apariția foarte multor boli cronice, unele dizabilitante, altele fatale. Iată ce poți face ca să ai o circulație mai bună: 

1) Renunță la fumat

Nicotina este ingredientul activ în țigări, în țigări electronice și cele cu tutun încălzit și fără fum. Aceasta vă strică pereții arterelor și vă îngroașă foarte mult sângele, care nu mai poate trece prin ele. Dacă fumați, renunțați! Poate fi greu, dar medicii vă pot ajuta. Există programe pentru lăsarea de fumat.

2) Controlează tensiunea

Dacă tensiunea este prea mare poate provoca ateroscleroză, o afecțiune care vă întărește arterele și poate contribui la blocarea fluxului sanguin. 

3) Hidratează-te corect

Sângele este aproximativ 50% format din apă. Deci, trebuie să rămâneți hidratat pentru a vă menține fluxul sanguin mișcare. Minim 8 pahare de apă pe zi. Va trebui să beți mai mult dacă faceți exerciții fizice sau dacă este cald afară.

4) Nu sta jos mult timp

Statul jos ore în șir nu este excelent pentru circulație sau pentru spate. Acesta slăbește mușchii picioarelor și încetinește fluxul de sânge în picioare, ceea ce ar putea provoca cheaguri. La fiecare oră de stat jos trebuie să ne ridicăm și să mergem 10-15 minute. În plus, statul mult jos ne distruge și coloana vertebrală. 

„Statul mult jos este devastator pentru coloană. Este un impact major la care nu ne gândim, pentru că atunci când te așezi pe scaun te gândești că te odihnești. (...) Din punct de vedere mecanic, atunci când noi stăm în picioare, în ortostatism, noi preluăm greutatea corpului nostru în totalitate. (...) Ei bine, în momentul în care ne așezăm, surprinzător pentru majoritatea este că presiunea în regiunea lombară a coloanei este aproape de dublă decât este în ortostatism (adică atunci când stăm în picioare, n.r.)” a explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie, într-o emisiune la DC Medical. 

Citește și: 4 efecte nefaste pe care le are cafeaua. De ce trebuie să te păzești și care e limita de siguranță

5) Relaxare și sport

Yoga este un exercițiu cu impact redus care poate să vă fluidizeze fluxul de sânge. Când ne mișcăm, aducem oxigen în celule. Când ne răsucim, trimitem sângele către organe. Și pozițiile cu capul în jos trimit sângele din jumătatea inferioară a corpului până la inima și creier.

Nu vă place yoga? Atunci faceți aerobic. Atunci când alergați, mergeți la bicicletă, vă plimbați, înotați sau faceți exerciții fizice, mai mult oxigen ajunge în mușchi. Acest lucru vă va pompa sângele, vă face inima mai puternică și vă scade tensiunea arterială. 

6) Șosete de compresie

Șosetele de compresie pun un pic de presiune pe picioare, astfel încât sângele să nu stea prea mult timp în ele. În schimb, va reveni la inimă. 

7) Mai multe fructe și legume și mai puțină carne

O dietă echilibrată face minuni pentru organism. Mâncați multe fructe și legume și stați departe de grăsimile saturate care se găsesc în carnea roșie, pui, brânză și alte surse de animale. Evitați prea multă sare. Acest lucru vă va ajuta să vă păstrați greutatea într-un interval sănătos și colesterolul și tensiunea arterială sub control, arată experții de la WebMD.com. 

8) O baie caldă

Este un remediu temporar, dar o baie este o modalitate foarte bună de a vă restarta circulația. Apa caldă face ca arterele și venele să se deschidă puțin mai mult, lăsând mai mult sânge să treacă prin ele. Apa caldă sau ceaiul fac trucul.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel