A murit Ileana Stana Ionescu

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Ileana Stana Ionescu/ Sursa foto: Agerpres
Ileana Stana Ionescu/ Sursa foto: Agerpres

Duminică, Teatrul Național București (TNB) a anunțat trecerea în neființă a actriței Ileana Stana Ionescu, în vârstă de 87 de ani.

"Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu. O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră", a anunţat TNB pe site.

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot să se prezinte marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936 în orașul Brad, județul Hunedoara, având rădăcini italiene din partea mamei.

Cariera sa a debutat la vârsta de 19 ani la Teatrul din Reșița, iar ulterior s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț alături de soțul ei. Aici a fost remarcată de Radu Beligan, care i-a propus să susțină concursul pentru Teatrul Național din București.

În anul 1964, a debutat în cinematografie în filmul "Merii sălbatici", regizat de Alecu Croitoru. Un an mai târziu, și-a făcut debutul pe scena Teatrului Național București, jucând alături de Florin Piersic în "Idiotul" de Fiodor Mihailovici Dostoievski, în rolul Nastasia Filipovna, sub regia lui Alexandru Finți.

A abordat, apoi, numeroase roluri atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe marele ecran.

Ileana Stana Ionescu a fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV.

În legislatura 2000-2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii italiene din România.

Pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

În 2018 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti "în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc", iar în 2019 a fost distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră. În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel