A murit Robert Towne, scenaristul premiat cu Oscar

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Robert Towne, scenaristul premiat cu Oscar pentru "Chinatown", a murit la vârsta de 89 de ani. Într-o carieră lungă și plină de realizări, Towne a scris și scenariile pentru filmele "The Last Detail" și "Shampoo" regizate de Hal Ashby, și a colaborat cu Tom Cruise la "Days of Thunder", "The Firm" și primele două filme "Mission: Impossible".

Considerat unul dintre cei mai mari scenariști din toate timpurile, Towne a murit luni la locuința sa din Los Angeles, a declarat publicista Carrie McClure într-un comunicat pentru Variety, scrie The Independent.

Născut Robert Bertram Schwartz în Los Angeles, pe 23 noiembrie 1934, și crescut în orașul portuar San Pedro, Towne și-a început cariera cinematografică în anii 1960, lucrând ca actor și scenarist pentru renumitul regizor de filme B, Roger Corman. Scenariul său pentru westernul din 1967, "A Time For Killing", l-a adus în atenția lui Warren Beatty, care l-a angajat să rescrie scenariul pentru "Bonnie and Clyde".

Towne a contribuit, de asemenea, la scenariul necreditat al filmului "The Godfather" din 1972, deși regizorul Francis Ford Coppola l-a menționat în discursul său de acceptare a Oscarului, spunând: „Dând credit acolo unde este meritat, aș dori să-i mulțumesc lui Bob Towne care a scris scena foarte frumoasă dintre Marlon și Al Pacino în grădină; aceea a fost scena lui Bob Towne.”

Începutul anilor 1970 a fost cea mai de succes perioadă a carierei lui Towne. A avut trei succese consecutive cu scenariile sale pentru "The Last Detail" (1973), "Chinatown" (1974) și "Shampoo" (1975). A fost nominalizat la Oscar pentru toate trei, câștigând doar pentru "Chinatown".

„Pentru mine, 'Chinatown' a început când locuiam în Benedict Canyon și un dezvoltator a cumpărat terenuri în apropiere de Deep Canyon și a început o afacere rapace de construcții. Terenul era distrus din cauza lăcomiei,” a declarat Towne pentru Variety cu ocazia aniversării a 50 de ani de la lansarea filmului. A revenit la film cu sequel-ul "The Two Jakes" în 1990 și a confirmat recent că a scris o serie prequel pe care David Fincher o dezvoltă la Netflix.

Towne a trecut la regie cu drama sportivă "Personal Best" în 1982, dar filmul a fost un eșec comercial, forțându-l să vândă următorul scenariu pe care spera să-l regizeze, "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes". Când scenariul a fost produs în 1984, Towne și-a scos numele de pe scenariu și l-a înlocuit cu cel al câinelui său, PH Vazak. Vazak a devenit primul câine nominalizat la un Oscar pentru scenaristică.

Al doilea film regizat de Towne a fost drama romantică "Tequila Sunrise" din 1988, iar un deceniu mai târziu a regizat încă o dramă sportivă, "Without Limits". Ultimul său film ca regizor a fost adaptarea din 2006 a lui John Fante, "Ask The Dust".

În 1990, Towne a scris scenariul pentru drama sportivă "Days of Thunder" și a devenit prieten apropiat cu starul filmului, Tom Cruise. Cei doi au continuat să colaboreze la thriller-ul juridic "The Firm" din 1993 și la primele două filme "Mission: Impossible".

În 2013, Towne a fost producător consultativ pentru sezonul final al serialului "Mad Men".

Towne este supraviețuit de două fiice: Katherine, din căsătoria sa cu Julie Payne, și Chiara, din a doua căsătorie cu Luisa Gaule.

Pe X/Twitter, Towne a fost amintit de starul din "Shampoo", Lee Grant, care a scris: „Sunt zguduită să aud că Robert Towne ne-a părăsit. Viața lui, la fel ca personajele pe care le-a creat, a fost incisivă, iconoclastă și complet originală. Mi-a oferit darul 'Shampoo'. Ne-a oferit tuturor darul cuvintelor și filmelor sale. Nu există altul ca el. Nu va mai exista.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel