Abonamente pentru sălile de fitness, decontate de către angajatori. Legea a fost promulgată. România are aproape o treime de adulți obezi

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Freepik @branin
Foto: Freepik @branin

Aproape o treime dintre adulții români sunt obezi. Statul român susține prevenția obezității prin decontarea abonamentelor la sălile de fitness, în limita a 400 de euro pe an de fiecare angajat.

Angajații români vor putea beneficia de abonamente la sala de fitness, dar și la în cazul recuperării medicale, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual, potrivit unei modificări aduse la Codul Fiscal.

Aceste cheltuieli vor fi deductibile, iar în limita 400 de euro de salariat, firma nu va plăti pentru ele impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii, arată HotNews. 

Legea care prevede această modificare a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Inițiatorii proiectului de lege ce a ajuns în toamna lui 2022 în Parlament susțin că impactul economic asupra sistemului de sănătate va fi unul mic, ”costul prevenției este mult mai redus ca cel al tratamentului”, mai mult decât atât, continuă inițiatorii, ”practicarea sportului reprezintă unul dintre cele mai sigte și eficiente metode de prevenție a îmbolnăvirilor, fiind una dintre ele 3 componente ale unui stil de viață sănătos”.

De altfel, mai spus aceștia, ”una dintre cele mai importante obiective ale unei strategii de îmbunătățire a stării de sănăatte a românilor prin prevenție o reprezintă încurajarea practicării sportului de către români, inclusiv prin măsuri de facilități fiscale”. 

Obezitatea este responsabilă cu multe patologii cronice, mai mult, a devenit una dintre bolile ce au apărut în rândul copiilor încă de la vârste foarte fragede. 

OMS a anunțat recent că ”epidemia” de obezitate este responsabilă cu decesul a peste 1,2 milioane de oameni, pe an, numai în Europa, regiune unde aproape 25% dintre adulți sunt obezi.

Mai mult, potrivit OMS, obezitatea ar putea depăși fumatul ca principal risc pentru cancerul care poate fi prevenit. Altfel, supraponderabilitatea și obezitatea ocupă locul patru ca factor de risc de deces, după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun.

La nivelul României, conform Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității (CNCO), 31,4% dintre adulți suferă de obezitate, adică peste 4 milioane de persoane.

Pentru finalul acestui deceniu, estimările CNCO sunt destul de sumbre, un număr de aproximativ 490.000 de copii vor fi obezi, dar și 70% va fi scorul de risc în ceea ce privește creșterea obezității la cei mici.

Vezi și: Smântâna, bună pentru inimă. Când este nevoie să o evitați

Care sunt beneficiile sportului

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică: controlul greutății, oase și mușchi mai puternici, sănătatea inimii, risc scăzut de cancer, reducerea durerilor articulare, activitatea fizică aduce un aport important și sănătății mentale.

Astfel, persoanele care practică cu regularitate activități sportive sunt mai bine-dispuse, au mai multă energie, un somn odihnitor, sunt mai încrezătoare, mai puțin stresate și mai productive, și poate, cel mai important, au o speranță de viață mai lungă decât în cazul sedentarilor.

Vezi și: Cum reușește Japonia să aibă cei mai longevivi oameni din lume

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel