Greta Thunberg s-a alăturat protestatarilor de la Gasgow și le-a transmis un mesaj liderilor mondiali.
Greta Thunberg a ajuns la Gasgow luni, la debutul summit-ului climatic COP26. Aceasta s-a alăturat protestatarilor alături de care a cântat pentru liderii mondiali prezenți la întâlnire „Poți să-ți bagi criza climatică în fund”.
Adolescenta s-a numărat printre sutele de activiști sosiți în Festival Park pentru a demonstra împotriva lipsei de implicare a politicienilor în lupta contra schimbărilor climatice.
Adresându-se tinerilor protestatari de la locul de desfășurare a Cop26, ea a spus: „Schimbarea nu va veni din interior, acela nu este leadership, asta este leadership. Nu mai spunem bla bla bla, nu mai exploatam oamenii, natura și planeta. Gata cu exploatarea. Gata cu bla bla bla. Gata cu orice naiba fac ei acolo”, scrie Metro.co.uk.
COP26. Boris Johnson invocă un „optimism prudent” în privința succesului măsurilor adoptate
Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat marţi de un "optimism prudent" în privinţa şanselor de reuşită ale conferinţei privind schimbarea climatică COP26 de la Glasgow, subliniind că există încă "un drum foarte lung de parcurs" pentru a se reuşi limitarea încălzirii globale, relatează AFP, Agerpres şi Reuters.
"Sunt de un optimism prudent", a declarat liderul conservator, gazda conferinţei privind schimbările climatice a ONU, în cadrul unei conferinţe de presă.
Dar, în pofida anunţării unor pacte mondiale pentru limitarea despăduririi şi a emisiilor foarte poluante de metan, "există încă un drum foarte lung de parcurs" pentru a reuşi, a adăugat el, dând asigurări că "ochii lumii sunt acum aţintiţi" asupra negociatorilor care rămân la Glasgow până la 12 noiembrie după plecarea şefilor de stat şi de guvern.
Johnson a mai declarat marţi că India a făcut un mare angajament în direcţia creşterii aportului energiei regenerabile.
"Cel mai important lucru pe care l-au spus este că vor să decarbonizeze cea mai mare parte a sistemului lor energetic până în 2030", a precizat el.
Citește și: COP26, momente altfel: de la Terminator, la ”Sleepy Joe” sau Leonardo DiCaprio
Peste 100 de lideri mondiali au promis că vor pune capăt și vor inversa efectul defrișărilor până în 2030, în primul acord major al summit-ului COP26 privind schimbările climatice, relatează BBC.
Brazilia, unde întinderi extinse din pădurea tropicală amazoniană au fost tăiate, s-a numărat în mod ironic printre semnatari. Angajamentul include aproape 14 miliarde de lire sterline din fonduri publice și private.
Experții au salutat această mișcare, dar au avertizat că un acord anterior din 2014 „nu a reușit deloc să încetinească defrișarea” și, de asemenea, trebuie respectate angajamentele. Doborârea copacilor contribuie la schimbările climatice, deoarece epuizează pădurile care absorb cantități mari de CO2, gaz care susține încălzirea globală (citește continuarea AICI).