Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cunoscută și ca Sărbătoarea Luminii, este o zi sfântă ce îndeamnă credincioșii la bunătate, credință și împăcare.

Această zi marchează prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului și este încărcată de tradiții și obiceiuri speciale.

Ce simbolizează sărbătoarea?

Această zi este dedicată iertării și reconcilierii. Conform tradiției, de Ovidenie nu este bine să fii supărat sau certat. Este momentul ideal ca persoanele aflate în conflict să-și ceară iertare și să se împace.

Reguli de respectat

Fiind o sărbătoare de cruce roșie, sunt interzise activitățile gospodărești precum spălatul, cusutul, măturatul sau țesutul. De asemenea, se evită consumul de carne, lapte și ouă, respectându-se postul.

Tradiția populară aduce și câteva superstiții interesante:

Dacă ziua este înnorată, se crede că vor urma epidemii.Dacă ninge pe 21 noiembrie, iarna va fi lungă și grea.Cerurile se deschid de Ovidenie

Se spune că în această zi cerurile se deschid, iar cei cu sufletul curat pot înțelege graiul animalelor. Credincioșii merg la biserică, participă la slujbe și aduc ofrande precum bucate de post, pește și lumânări, care sunt sfințite de preoți. Respectarea acestei sărbători aduce sănătate, belșug și bucurii în anul ce urmează.

Tradiții pentru copii

În ajunul sărbătorii, copiii pun crenguțe de măr într-un vas cu apă sfințită cu agheasmă. Păstrate la lumină și căldură, acestea înfloresc până la Anul Nou, când sunt folosite ca sorcove.

Originea sărbătorii

Sărbătoarea Luminii datează din secolul al VI-lea și este cunoscută și ca Aducerea Maicii Domnului la Templu. Conform tradiției, Fecioara Maria a fost dusă la templul din Ierusalim de părinții săi, Ioachim și Ana, la vârsta de 3 ani. Aici, Maria a trăit în curăție, rugăciune și studiu al Scripturilor, până la logodna cu Sfântul Iosif.

După 12 ani petrecuți în templu, Arhanghelul Gavriil i-a vestit că va deveni mama lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Pentru a-și păstra curăția în fața lumii, Maria a părăsit templul și s-a logodit cu Iosif, devenind astfel martora miracolului divin al nașterii Domnului.

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică rămâne un prilej de rugăciune, reflecție și celebrare a luminii divine.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel