Ai prieteni care întârzie mereu? Explicația pentru care unele oameni sunt mai predispuse să întârzie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Știri
foto: pexels, ÉSHOOTS
foto: pexels, ÉSHOOTS

Oamenii care pun accent pe propria persoană sunt mai predispuși să întârzie.

Cu toții avem câțiva prieteni care nu ajung niciodată la timp și pur și simplu nu o văd ca pe o problemă, deși întârzierea este în general considerată un defect și poate provoca diverse dezacorduri sau chiar eșecuri în relații.

Există mulți factori diferiți de luat în considerare, iar cercetările au arătat că unele persoane sunt mai puțin precise decât altele, atunci când vine vorba despre gestionarea timpului.

Unii oameni sunt pur și simplu prea optimiști și cred sincer că își pot gestiona programul încărcat, ceea ce înseamnă că vor întârzia mereu la ceva”, spune  Somia Zaman, într-un interviu pentru publicația pentru Metro

Și dacă acești optimiști sunt și oameni sociali și vorbăreți, atunci întâlnirile, cafelele și prânzurile lor se prelungesc, motiv pentru care vor întârzia la următoarea lor întâlnire.

Unii oameni au o problemă în a spune nu, temându-se că ar putea jigni pe cineva sau să rateze o oportunitate importantă”, atrage atenția aceasta.

Mai există un alt tip de personalitate care întârzie și poate fi numită o personalitate care ”își împlinește propriile profeții”, spune psihologul. 

”Întârzierea face parte din brand-ul personal și nici nu mai simt nevoia să încerce să ajungă la timp, pentru că nimeni nu se mai așteaptă la acest lucru”, adaugă acesta.

Rădăcina este în copilărie

Ca și în multe lucruri, de multe ori putem da vina pe exemplul părinților noștri, pentru că așa am văzut în casă.

”Oamenii punctuali împărtășesc adesea experiența formativă a părinților lor care au un program pus la punct și mereu în mișcare”, spune Carmel Moore, expert în managementul timpului și director al Societății One Moment.

Ce ne face așa?

Psihoterapeutul Mind Your Business Geraldine Joaquim explică că toți reacționăm diferit la așteptările interne și externe.

„Unii oameni își îndeplinesc așteptările interne (propriul lor cod de conduită) mai bine decât așteptările externe (stabilite de alții, de muncă, de societate etc.)”, spune ea. 

Potrivit lui Geraldine Joaquim, persoanele care pun mai mult accent pe așteptările externe sunt de obicei mai precise - pentru că răspund bine la responsabilitatea impusă, în timp ce oamenii care își îndeplinesc așteptările interne tind să întârzie mai des pentru că își îndeplinesc mai degrabă propriile nevoi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel