Râul Yangtze furnizează apă potabilă pentru peste 400 de milioane de cetățeni chinezi și este o cale navigabilă extrem de importantă.
Unele râuri din China - inclusiv părți ale fluviului Yangtze - s-au secat din cauza secetei record, care afectează negativ funcționarea hidrocentralelor și traficul fluvial, iar unele companii au fost nevoite să-și oprească operațiunile normale, scrie The Guardian.
Din cauza secetei de lungă durată care a afectat o mare parte a țării, a fost declanșată o alarmă, iar prognozele spun că valurile de căldură în zona dens populată de sud-vest a țării vor continua în cursul lunii septembrie.
Debitul redus de apă prin sistemul central hidroelectric al Chinei a cauzat probleme majore în provincia Sichuan, care utilizează aproximativ 80% din electricitate, provenită de la centralele hidroelectrice.
Duminică, guvernul acelei provincii a declarat cel mai înalt nivel de alertă din cauza situației „deosebit de dificile”, întrucât debitul de apă prin hidrocentrale a fost redus la jumătate. Între timp, cererea de energie electrică a crescut cu 25% în această vară.
Săptămâna trecută, provincia Sichuan a limitat furnizarea de energie electrică la mii de fabrici. Printre companiile care au suspendat temporar unele dintre operațiunile lor se numără Toyota, Foxconn și Tesla.
Duminică, South China Morning Post a raportat că planurile de reluare a producției în această săptămână au fost amânate din nou.
Yangtze este al treilea râu ca mărime din lume, care furnizează apă potabilă la peste 400 de milioane de cetățeni chinezi și este cea mai importantă cale navigabilă pentru economia chineză.
De asemenea, este extrem de important pentru lanțul global de aprovizionare, dar în această vară a atins un nivel scăzut record, astfel încât părți întregi și zeci de afluenți s-au secat. Debitul de apă în canalul principal este cu 50% mai mic decât media pe cinci ani. Căile navigabile din zonele centrale și din aval sunt de asemenea închise.
În regiunile afectate ale Chinei, autoritățile s-au grăbit să asigure aprovizionarea cu apă și electricitate pe măsură ce se apropie sezonul de recoltare a culturilor precum orezul și soia. Duminică, autoritățile au eliberat aproximativ 980 de milioane de metri cubi de apă din rezervor pentru a încerca să compenseze nivelul extrem de scăzut al apei, a informat presa de stat.
Seceta a afectat cel puțin 2,46 milioane de oameni și 2,2 milioane de hectare de teren agricol în provinciile Sichuan, Hebei, Hunan, Jiangxi, Anhui și Chongqing. Peste 780.000 de oameni au nevoie de asistență guvernamentală directă din cauza secetei, a anunțat Ministerul Chinei pentru Managementul Situațiilor de Urgență.
Apa potabilă este livrată în cisterne în zonele care s-au uscat complet. Temperaturile ridicate au cauzat 2,73 miliarde de yuani (400 de milioane de dolari) în daune economice directe numai în iulie, cu aproximativ 5,5 milioane de persoane afectate.
Autoritățile chineze dau vina pe schimbările climatice pentru seceta și valurile de căldură. Chen Lijuan , prognozatorul șef al Centrului Național pentru Climă din China, a comparat săptămâna trecută combinația dintre valuri de căldură și secetă cu o oală sub presiune.
„Trebuie să ne confruntăm cu faptul că valuri de căldură similare se vor întâmpla din ce în ce mai des în viitor și va deveni noua normalitate”, a spus el.
Cu toate acestea, ultimele probleme în furnizarea de energie electrică au făcut dificilă implementarea angajamentelor Chinei în materie de climă. Săptămâna trecută, viceprim-ministrul țării, Han Zheng , a declarat că țara va crește producția de energie electrică din centralele termice pe cărbune.
Între timp, au fost emise noi avertizări din cauza temperaturilor ridicate și a precipitațiilor reduse. Cea mai mare, o avertizare roșie, a fost în vigoare pentru o mare parte a țării pentru un record de zece zile consecutive, încheiat duminică.