Al treilea premiu pentru „Anul Nou care n-a fost”, la Festivalul Internațional de la Veneţia

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost”, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a reușit să cucerească publicul și criticii deopotrivă la cea de-a 81-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, obținând premiul cel mare al secțiunii Orizzonti.

Sâmbătă seara, pelicula a fost recunoscută drept cel mai bun lungmetraj din cadrul acestei competiții, o secțiune dedicată filmelor care explorează noi tendințe estetice și expresive.

Secțiunea Orizzonti, una dintre cele mai prestigioase categorii ale festivalului, recompensează filmele inovatoare și regizorii aflați la început de drum sau pe cei care aduc o perspectivă proaspătă asupra cinematografiei contemporane. Începând cu 2004, acest premiu devine un simbol al inovației în cinematografia mondială, iar filmul lui Bogdan Mureșanu se înscrie perfect în această direcție.

O poveste despre absurditatea unui regim la final de eră

„Anul Nou care n-a fost” este o tragicomedie care ne transportă în România din decembrie 1989, în ajunul Revoluției. Acțiunea filmului se desfășoară într-o singură zi, într-o societate dominată de frică și absurd, unde personajele încearcă să găsească normalitate, iubire și libertate într-o lume pe cale de a se schimba radical. Bogdan Mureșanu reușește să surprindă tensiunile și frământările unei generații aflate sub presiunea unui regim autoritar, în pragul unei mari schimbări sociale.

Pe lângă Premiul Orizzonti, filmul „Anul Nou care n-a fost” a obținut și alte două distincții importante. Vineri, producția a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, precum și cu Premiul Bisato d’Oro, acordat de criticii independenți pentru cel mai bun scenariu. Juriul a apreciat complexitatea narativă a filmului și modul în care șase povești distincte se interconectează treptat, creând un echilibru subtil între firele narative și oferind o profundă reflecție asupra comportamentului uman în condiții de oprimare politică.

„Am ales să premiem un film care se remarcă prin ambiția regizorală și narativă. Povestea atinge un echilibru rar între tonurile artistice, iar distribuția este de excepție”, a declarat juriul.

O distribuție remarcabilă pentru o poveste captivantă

Filmul reunește o distribuție impresionantă, incluzând nume cunoscute ale cinematografiei românești precum Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin și Nicoleta Hâncu. Aceștia sunt protagoniștii poveștilor care explorează relațiile interumane într-o societate afectată de frica represiunii politice.

Bogdan Mureșanu, aflat la debutul său în lungmetraj, a scris, regizat și produs filmul, iar munca sa a fost sprijinită de o echipă de producători de renume: Ada Solomon, Viorel Chesaru și Vanja Kovacevic, în colaborare cu TVR. Filmul a fost realizat cu implicarea mai multor producători asociați, printre care Theo Nissim și Adrian Văncică.

Premiera în cinematografele din România

„Anul Nou care n-a fost” va ajunge în cinematografele românești începând cu data de 24 septembrie, fiind distribuit de Forum Film România. Publicul din țară va avea astfel ocazia să vadă acest film care a impresionat la nivel internațional, o producție ce aduce în prim-plan o parte esențială a istoriei recente a României.

Filmul este o producție Kinotopia, realizată în co-producție cu Societatea Română de Televiziune (SRTV) și All Inclusive Film din Serbia, sub coordonarea artistică a unei echipe internaționale de specialiști, inclusiv Boroka Biro și Tudor Platon (directori de imagine) și Vanja Kovacevic (montaj).

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel