Algele din gheața arctică, contaminate cu microplastice. Cum ne afectează

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Algele Melosira Arctica, care cresc sub gheața arctică, conțin de zece ori mai multe particule microplastice decât apa din jur. Această concentrație la baza lanțului trofic reprezintă o amenințare pentru creaturile care se hrănesc cu algele de la suprafața mării. Este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă care studiază fenomenul.

Aglomerările de alge moarte transportă plasticul cu poluanții săi deosebit de rapid în adâncul mării – și pot explica astfel concentrațiile ridicate de microplastice din sedimentele de acolo.

Cercetătorii coordonați de Institutul Alfred Wegener din Germania au prezentat descoperirile în revista Environmental Science and Technology.

Este asemenea unui ascensor alimentar pentru animalele care trăiesc pe fundul mării în adâncuri: algele Melosira arctica cresc într-un ritm rapid sub gheața marină în timpul lunilor de primăvară și de vară și formează acolo lanțuri de celule lungi de un metru.

Atunci când celulele mor și gheața pe a cărei suprafață inferioară aderă se topește, acestea formează aglomerări care se pot scufunda la câteva mii de metri pe fundul mării adânci într-o singură zi.

Până acum, cercetătorii știau doar din măsurătorile anterioare că microplasticele se concentrează în gheață în timpul formării gheții marine și sunt eliberate în apa din jur atunci când aceasta se topește.

„Viteza cu care coboară algele înseamnă că acestea cad aproape în linie dreaptă sub marginea gheții. Zăpada marină, pe de altă parte, este mai lentă și este împinsă lateral de curenți, astfel că se scufundă mai departe. Având în vedere că Melosira duce microplasticele direct pe fundul apei, acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care măsurăm un număr mai mare de microplastice sub marginea gheții”, explică biologul de la AWI, potrivit sursei citate..

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel