Alimentul IDEAL în DIETĂ. Mihaela Bilic: „Nu există cură de slăbire fără”

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Mihaela Bilic, foto Facebook
Mihaela Bilic, foto Facebook

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit care este alimentul care ne ajută cel mai mult în cura de slăbire. 

Nutriționistul spune că cel mai bun aliat în curele de slăbire este carnea la grătar. 

„Nu există cură de slăbire fără carne la grătar. Nu există început de an fără o cură de slăbire. Şi nu există cură de slăbire fără carne la grătar, produsul cel mai săţios şi mai eficient când vine vorba de „topirea” kilogramelor în plus. Deci carne să fie! Carnea este cel mai bun prieten al siluetei (…) Carnea ţine de foame şi, culmea, şi slăbeşte”, a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

 
Istoria dietelor

„Regimul de slăbit nu este o invenție nouă, oamenii s-au luptat dintotdeauna cu kilogramele în plus, iar o metodă ușoară și eficientă de a topi' grăsimea, n-a fost descoperită. Încă. La o scurtă trecere în revistă a strategiilor legate de slăbit, constatăm cu tristețe că foamea și implicit mâncatul puțin, sunt sfinte. 

Hippocrate, părintele medicinei, recomandă munca fizică grea înainte de masă, ca să gâfâi de oboseală. Și pentru Soranus dEphese, medic din secolul II, soluția este să dormi cat mai puțin și să te miști cat mai mult. În plus trebuie mâncat o singură dată în zi, un singur fel de mâncare rece, pe bază de legume, cu un pic de pește sau carne. Încă din antichitate se recomandă deja consumul de laxative și vomitive.

Nu suntem dotați cu mecanisme naturale de slăbit, iar foamea este o senzație de care nu putem uita niciodată! Cât despre voință, slabă speranță că ne putem abține pe termen lung, nu putem schimba instinctele indiferent de efortul pe care-l facem. Capul, nu corpul, trebuie blocat și potolit ca să nu mai fie cu gândul la mâncare, mintea noastră e neobosită și insațiabilă când vine vorba de poftă și plăcere”, a mai scris Mihaela Bilic pe Facebook.


Alimentele care îngrașă cel mai mult:


Medicul nutriționist a întocmit lista alimentelor care ne sabotează dieta și care vin cu un surplus caloric și, automat, ne adaugă kilograme nedorite pe cântar. 


Nu ne îngrășăm din mâncare, ci din ronțăieli.


Până în anii ‘70 nu existau alimente ambalate și nicio posibilitate să găsești ceva de ronțăit la colț de stradă. Până acum 50 de ani nu mânca nimeni în mașină, pe stradă sau în canapea… majoritatea preparatelor nu puteau fi consumate decât stând la masă și folosind tacâmuri. Se mâncau sandvișuri doar când mergeai la picnic sau plecai într-o călătorie și aveai un drum lung de făcut. 


Cercetătorii de la Harvard Institute of Economic Research au publicat un studiu cu titlul “De ce sunt americanii obezi?” Răspunsul a fost: obiceiul de a mânca între mese, adică snacking-ul! A fost analizat comparativ consumul zilnic de alimente între anii 1976 și 1996 și s-a observat o creștere a aportului de calorii înafara meselor de 240%. 


Cu alte cuvinte este suficient să eliminăm din alimentația zilnică tot ce este ambalat și ușor de ronțăit și să ne concentrăm pe mâncarea clasică, consumată la cele 3 mese principale. Surpriza este că și slăbim, un pachet de chips-uri sau biscuiți au calorii cât o ciorbă și o tocăniță la un loc”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram. 

Cum să faci chipsuri crocante din vinete. O gustare sănătoasă, cu doar 70 de calorii, îndrăgită și de copii

 
Kilogramele în plus trebuie tratate și la psiholog, nu doar la nutriționist

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce kilogramele în plus trebuie tratate și la psiholog, nu doar la nutriționist. 


"Piramida lui Maslow sau cum ne împinge societatea la supraconsum. Încă din anii ‘40 profesorul american de psihologie Harry Maslow a făcut o ierarhie piramidală a nevoilor umane. El a observat că indivizii reacționează la obiceiuri și impulsuri instinctive, care stau la baza motivației acțiunilor. Cu alte cuvinte nevoile nesatisfăcute ne împiedică să evoluăm și să ajungem la împlinirea personală.

Teoria lui este că numai după ce am “rezolvat” un nivel al piramidei, putem trece la nivelul următor. Nevoile primare, comune tuturor oamenilor, se află la bază, în timp ce autorealizarea este pusă în vârf, accesibilă doar unora dintre noi și asta abia după ce sunt parcurse restul etajelor.

Ne întrebăm de ce nu suntem satisfăcuți, mulțumit și împliniți ca oameni? De ce ne zbatem în continuare să umplem frigiderul și să avem un acoperiș deasupra capului? Pentru că suntem la “parter”, iar la parter totul este despre mâncare! 

Pentru că e complicat și aproape imposibil să ajungem în vârful piramidei când societatea în care trăim nu ne oferă un climat de siguranță/securitate/liniște/încredere. Individul este condamnat să rămână la nivelul de bază atunci când nevoia de socializare/apartenență la un grup, precum și aprecierea valorii personale/respectul de sine nu sunt luate în considerație. Mâncăm prea mult de frică, de nesiguranță, de nemulțumire, de furie, de tristețe, de rău ?

În piramida nevoilor împlinirea individuală este ultima și abia la acel nivel apar hobby-urile, plăcerea de a călători, de a învăța o limbă străină, de a citi… Însă evoluția nu o putem face de unii singuri, mediul social are o contribuție determinantă, el impune și certifică valorile reale. Și dacă efortul nu îți este recunoscut, valorile nu-ți sunt confirmate, siguranța nu-ți este garantată, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să mănânci? Pe lângă nutriționist, kilogramele în plus trebuie tratate la psiholog. Problema nu e CE mâncăm, ci DE CE mâncăm…Iar nouă nu ne va fi bine până când nu facem bine și societatea în care trăim!", a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel