Acest alimente trebuie redus din alimentația ta dacă te confrunți cu inflamații. Cum îți poate afecta sănătatea organismului?
Răspunsul imunologic declanșează inflamația. Dacă această inflamație este de lungă durată, poate duce la dezvoltarea unei multitudini de afecțiuni, inclusiv cancer, depresie și boala Alzheimer, potrivit Harvard Health Publishing. Din fericire, chiar și în cazul persoanelor predispuse la inflamație, există modalități de a atenua daunele. Alegând o dietă bazată pe alimente integrale, de exemplu, puteți înăbuși flăcările inflamației.
Veți observa că majoritatea alimentelor legate de inflamație sunt, de asemenea, legate de creșterea în greutate și de un risc crescut de obezitate. Potrivit unui studiu publicat în Archives of Medical Science, celulele adipoase eliberează substanțe chimice inflamatorii care cresc riscul de a muri ca urmare a unei boli de inimă, determină apariția rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2 și pot provoca accidente vasculare cerebrale și întărirea arterelor coronare.
Dietele antiinflamatorii populare, inclusiv dieta mediteraneană, dieta DASH și dieta MIND, se bazează toate pe alimente integrale, cu o abundență de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Aceste diete pot diminua cu succes inflamația și acumularea de radicali liberi periculoși în organism, potrivit Healthline.
Deși cei mai mulți dintre noi putem fi de acord că nimic nu se compară cu un castron aburind de spaghete într-o seară răcoroasă, ar fi bine să vă luați măcar o cutie de tăiței din făină integrală. Carbohidrații rafinați se găsesc, în general, în alimentele care sunt ultraprocesate în măsura în care mulți dintre nutrienți au fost eliminați. De exemplu, pastele din făină albă sunt făcute din grâu care a fost lipsit de fibre, vitamine și minerale.
Potrivit unei cercetări publicate în Journal of the American College of Cardiology, consumul unor cantități mari de alimente precum pâinea albă, pastele sau produsele de patiserie va face ca nivelul zahărului din sânge și al insulinei să oscileze rapid de la un nivel ridicat la unul scăzut. Aceste oscilații au loc deoarece fibrele și proteinele, care încetinesc digestia, au fost eliminate din aceste alimente. Nivelul ridicat de glucoză din sânge, care apare la scurt timp după ce ați mâncat o masă bogată în amidon, determină constricția vaselor de sânge și creează radicali liberi care favorizează formarea plăcii în artere.