Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a susținut un discurs în care a vorbit despre problema sub-reprezentării femeilor și rolul acestora în societate.
Aceasta susține implicarea mai multor femei pe piața muncii, ceea ce ar însemna o creștere a PIB-ului de aproximativ 8,7% pe an, iar primul pas în acest sens ar fi introducerea cotelor de gen.
„Avem în fața noastră soluția sănătoasă, dar sunt necesare politici publice de gen ... și pentru asta trebuie ca femeile să fie mai bine reprezentate în structurile de conducere ale firmelor, dar și în politică.
Știm soluțiile, trebuie curaj! Anul trecut, după 10 ani de negocieri, Parlamentul European a adoptat directiva privind introducerea cotelor de gen la nivelul managementului companiilor listate la bursă: cel puțin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator vor trebui ocupate de membri ai sexului subreprezentat până la sfârșitul lunii iunie 2026.
Cum va avea însă Parlamentul României dreptul moral de a adopta o astfel de directivă, prin care se introduc cotele de gen în corporații, dacă nu există consensul politic pentru introducerea cotelor electorale de gen?”, a transmis Alina Gorghiu.
În cazul în care legislația pentru cotele electorale de gen nu va fi votată în Parlament, aceasta va propune un amendament la statutul PNL.
„Și totuși ... dacă NU vom reuși să votam în Parlament legislația pentru cotele electorale de gen, voi propune la Consiliul Național să le avem noi, în PNL ... voi depune împreună cu dumneavoastră un amendament la Statut prin care să introducem cote voluntare de gen de minim 30% pe locuri eligibile pentru alegerile parlamentare.”
Senatorul PNL a propus chiar înființarea unui minister pentru egalitatea între femei și bărbați.
„Ce ziceți dacă noi toate vom propune ca, indiferent de formula politică de guvernare, PNL să susțină în structura guvernului existența unui ministru sau unui ministru delegat, așa cum este în Franța, pentru egalitatea între femei și bărbați și pentru egalitatea de șanse. Trebuie să existe un efort coerent la toate nivelurile: instituțional, politic, mediu de afaceri, sector neguvernamental pentru ca lucrurile să se schimbe în direcția sănătoasă! Putem face asta!”.
La finalul discursului, aceasta le-a îndemnat pe femei să fie mai curajoase, să nu mai tolereze violența, adresivitatea și hărțuirea.
„Avem nevoie de mai mult curaj, noi și toate femeile din România, din politică sau nu, să sancționăm violența de limbaj din spațiul public, să respingem agresivitatea, hărțuirile din politica românească, telefoniștii de la 2 noaptea, derapajele de orice fel. Și hai să ieșim toate ... să le susținem pe femeile care au nevoie de sprijin!”, a încheiat Alina Gorghiu.