Pasta de dinți la borcan, sirop de arțar vărsat, detergentul de vase cu suta de grame: în Statele Unite, vânzările în vrac au început să prindă teren.
La magazinul Mason & Greens din Washington, clienții vin cu ambalaje de acasă: un borcan, o sticlă, o cutie, o sacoșă și așa mai departe, pe care le umplu cu produsele de care au nevoie și în cantitățile de care au nevoie. Nu mai mult, nu mai puțin. După mulți ani de când această tendință a luat amploare în Europa, ea începe să prindă teren și în Statele Unite.
În magazinul din capitală, "clienții au folosit chiar și ziarul cumpărat în ajun pentru a-și împacheta produsul”, spune entuziasmată Anna Marino, proprietara în vârstă de 34 de ani.
Experții salută noua modă și spun că astfel de magazine sunt necesare, pentru că determină o schimbare de comportament în cea mai mare economie a lumii. Potrivit statisticilor oficiale, americanii produc în medie 2,2 kg de deșeuri pe zi, față de o medie de 1,4 kg în Europa.
Legume neambalate
Obiectivul Annei Marino este de a-i ajuta pe oameni să înțeleagă rostul acestui principiu de zero deșeuri. Pentru ea și familia ei, prima țintă au fost prosoapele de hârtie. ”S-a ajuns la o reducere semnificativă a cantității zilnice de deșeuri", susține femeia care a fondat Mason & Greens împreună cu soțul ei în 2020.
Ei vând fasole, fulgi de ovăz și alte produse în vrac în distribuitoarele agățate pe pereți, alături de recipiente mari cu ulei și oțet. În plus, pâinea nu este ambalată, cum nu sunt ambalate nici fructele, o curiozitate pentru SUA. ”Mergem pe prețuri decente, mai apropiate de limita inferioară, astfel ca magazinul nostru să rămână accesibil tuturor”, explică Anna Marino.
În SUA, mai puțin de o treime din deșeurile menajere (și 9% din materialele plastice) sunt reciclate sau compostate - față de 49% în Europa. Și, în medie, fiecare american generează 130 de kilograme de deșeuri de plastic pe an, față de 43 în cazul francezilor, spre exemplu.
Aceste statistici o determină, de asemenea, pe Anna Marino să le ceară furnizorilor săi să folosească cât mai puține ambalaje.
Reutilizarea
"Criza materialelor din plastic nu va fi rezolvată prin reciclare", avertizează Jenny Gitlitz de la Beyond Plastics, o organizație care luptă împotriva poluării cu plastic. Ea menționează efectele nocive ale materialelor plastice asupra sănătății: substanțe cancerigene, perturbatori endocrine etc.
La toate acestea se adaugă poluarea mediului, particulele de microplastic fiind găsite peste tot în lume, de la Groapa Marianelor până în vârful Muntelui Everest - și chiar în sângele uman. Spre deosebire de aluminiu și sticlă, de exemplu, materialele plastice nu pot fi reciclate la nesfârșit, deoarece structura lor se degradează în timp.
În plus, reciclarea multor tipuri de plastic este complexă. Trebuie să să existe o soluție, în ultimă instanță", spune Shelie Miller de la Școala pentru mediu și sustenabilitate a Universității din Michigan. "Mă tem că oamenii trec prea des direct la reciclare fără să se gândească la reducere și reutilizare", a adăugat ea.
Miller atrage atenția că acțiunile micilor magazine nu vor fi suficiente pentru a schimba sistemul. Punerea în aplicare a unor astfel de schimbări pentru un viitor mai durabil este o "responsabilitate pe deplin împărtășită" între întreprinderi, autorități și administratorii de deșeuri, insistă ea.
Sobrietate
Într-un alt magazin din zona Washington, Emoke Gaidosch toarnă săpun lichid într-un recipient mare. Compania pe care o co-manageriază, FullFillery, vinde acolo multe dintre produsele sale cosmetice. "Vrem să reutilizăm cât mai mult posibil, pentru că reciclarea are totuși o amprentă de carbon masivă", spune Rini Saha, care conduce magazinul.
În plus, această formă de comerț are un alt beneficiu pentru mediu, spune profesorul Miller: cumperi doar doar cantitățile de care ai nevoie. Dovadă a succesului acestui tip de magazin în Washington, este că, în timp, au devenit magazine, nu simple tarabe din piață, așa cum a fost la început. Iar Mason & Greens are deja două unități de desfacere.