Anticoncepționalele, impact asupra performanței sportive. Care este explicația

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @fabrikasimf
FOTO: Freepik @fabrikasimf

Anticoncepționalele sunt necesare pentru a preveni o sarcină nedorită, dar pot fi folosite și în terapiile hormonale.

Anticoncepționalele pot avea un efect surprinzător asupra femeilor care practică sport. Potrivit unui studiu comparat privind creșterea masei musculare a femeilor care foloseau anticoncepționale, sub formă de pilule, și a celor care nu foloseau a reieșit că primele au dezvolta cu 40% mai puțină masă musculară decât cele din urmă.

Cercetătorii au constatat, după trei săptămâni în care participantele au lucrat exerciții cu greutăți, la 75% din forța lor maximă, că femeile care luau anticoncepționale aveau niveluri mai scăzute de hormoni anabolici (DHEA, DHEAS și IGF-1), dar niveluri mai ridicate de hormoni cortizol (în repaus și după antrenamente).

Hormonii, efecte diferite asupra corpului și mușchilor unei femei

Mușchii pot fi influențați direct și indirect de o varietate de hormoni din corpul unei femei. În timp ce hormonul de creștere și testosteronul tind în principal să favorizeze creșterea masei musculare și a forței, ”alți hormoni precum cortizolul, adrenalina și noradrenalina ajută la creșterea disponibilității glucozei, care servește ca sursă majoră de energie și performanță”, explică Dr. Jagdish Khubchandani, citat de EatThis

”Menstruația, contracepția orală, stilul nostru de viață, starea fizică și mentală și mediul înconjurător sunt factori care au legătură cu acești hormoni”, mai spune cercetătorul.

Cu toate acestea, unele efecte secundare naturale ale experienței menstruale fără contraceptive orale - crampe, migrene/dureri de cap și sindromul premenstrual sever - pot fi, de asemenea, un obstacol în performanța sportivă și în creșterea musculară din cauza energiei scăzute și a oboselii, adaugă el.

Hormonii care ajută musculatura, DHEA și DHEAS, sunt scăzuți în mod natural de anticoncepționalele orale, potrivit ginecologului Kimberly Langdon. Astfel că pentru obținerea unei mase musculare aceștia sunt hormoni esențiali. Deși, multe formule anticoncepționale orale scad hormonii DHEA/DHEAS și androgenii femeilor, ”datorită tipului lor de progestativ”, sau capacității pilulei de a preveni sarcina, mai explică Langdon.

Ce opțiuni anticoncepționale mai sunt

De altfel, Langdon susține că o suplimentare cu steroizi nu este soluția viabilă pentru creșterea musculaturii, mai mult decât atât, aceștia pot reduce din efectul anticoncepționalelor.

În cazul în care o femeie își dorește cu mai multă ardoare să aibă o masă musculară dezvoltată, poate lua legătura cu medicul ginecolog pentru recomandarea unei alte variante de contracepție: dispozitivul intrauterin sau un alt tip de contraceptiv care să prevină atât o sarcină nedorită, cât și efectele secundare ale ciclului menstrual.

Vezi și: Ceaiul care înlătură insomnia. Fructul este un "pachet" de vitamine, minerale și energie

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel