Arafat: Nu se pune problema ridicării măsurilor de limitare a COVID

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că la acest moment nu se pune problema ridicării măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, menţionând că în continuare se impune foarte mare precauţie şi atenţie, în condiţiile în care nu s-a ajuns la "vârful" infectărilor şi nu se cunoaşte impactul.

"Putem vorbi (n.r. - despre o ridicare a restricţiilor), dar nu la acest moment. La acest moment, rămânem foarte precauţi, rămânem foarte atenţi, monitorizăm încă, nu credem că am ajuns la vârf, să ştim care este impactul. La acest moment, nu", a afirmat Arafat, la o conferinţă de presă.

Referitor la situaţia ţărilor în care s-a trecut la ridicarea acestor restricţii, Arafat a spus că acestea sunt într-o altă fază, după ce au fost înregistrate sute de mii de cazuri şi numărul lor a început să scadă.

"Ţările care au trecut la aceste măsuri deja au avut un vârf care a fost de sute de mii de cazuri, au început să scadă, deci este altă fază a lor. Aşteptăm să vedem cum evoluează mai departe, nimeni nu poate să fie 100% sigur. Dar cert nu se pune problema ridicării măsurilor care oricum, în România, sunt chiar mult mai permisive decât în unele ţări care au avut şi lockdown şi închideri totale", a susţinut Arafat, scrie Agerpres. 

Valeriu Gheorghiţă spune că medicii de familie ar putea fi implicaţi în promovarea importanţei vaccinării anti-COVID

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, joi, că medicii de familie ar putea să fie implicaţi în promovarea beneficiilor şi importanţei imunizării împotriva SARS-CoV-2.

El a precizat că se derulează un proiect cu Centrul European pentru Controlul Bolilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii pentru organizarea pe 27 ianuarie a unui training pentru promovarea beneficiilor vaccinării împotriva SARS-CoV-2 destinat personalului din Direcţiile de sănătate publică, la care pot participa şi medicii de familie.

"Practic, va fi un training aplicat tocmai pentru că ne dorim ca, în momentul acesta, informarea şi comunicarea să fie descentralizată la nivelul fiecărei comunităţi şi, prin intermediul celor care au şi credibilitate şi ştiu ce au de făcut, să putem promova în continuare beneficiile vaccinării", a explicat şeful CNCAV, într-o conferinţă de presă.

Întrebat care ar putea fi numărul de spitalizări într-o zi în care se înregistrează 40.000 de noi infecţii cu noul coronavirus, Valeriu Gheorghiţă a estimat că 1.200 de persoane ar putea să aibă o astfel de indicaţie, dar impactul ar putea fi mai mare.

"40.000 de cazuri pe zi generează 1.200, în medie, de cazuri moderat-severe care au indicaţie de spitalizare. Cam în asta se traduce rata de spitalizare de 2,5 - 3% cât o observăm în acest moment. Însă, pe măsură ce epidemia evoluează, creşte numărul de cazuri şi vom avea un număr mare de cazuri inclusiv în comunităţile rurale unde sunt vârstnici nevaccinaţi. S-ar putea ca, de fapt, impactul să fie mult mai mare", a menţionat preşedintele CNCAV, care a adăugat că totul depinde foarte mult de tipul populaţiei expusă la virus. "Trebuie să protejăm populaţia vulnerabilă", a evidenţiat Valeriu Gheorghiţă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel