Arsenalul nuclear al Rusiei - cu ce amenințări se confruntă omenirea

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Rusia, prin președintele Vladimir Putin, a deschis un capitol al Războiului Rece Modern, pe care îl va susține cu arsenalul său nuclear. 

Președintele Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a forțelor care urmează să fie trimise în Ucraina și a avertizat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem” pentru a apăra teritoriul rus, stârnind îngrijorări în întreaga lume. Dar, ca și în cazul avertismentelor anterioare, analiștii sugerează că acțiunile sale ar trebui probabil interpretate ca un avertisment adresat altor țări de a nu escalada implicarea lor în Ucraina, mai degrabă decât să semnaleze orice dorință de a folosi arme nucleare, transmite BBC.

CITEȘTE ȘI  -  Ce prevede decretul privind mobilizarea, semnat de Vladimir Putin. Vezi aici textul documentului

Câte arme nucleare active are Rusia?

Toate cifrele pentru armele nucleare sunt estimări, dar, conform Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare, dispozitivele care declanșează o explozie nucleară, deși acestea includ aproximativ 1.500 care sunt retrase și urmează să fie demontate. Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice, rachete balistice sau rachete, care pot fi vizate pe distanțe lungi. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear.

Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puțin distructive, pentru utilizare pe distanță scurtă pe câmpurile de luptă sau pe mare. Dar asta nu înseamnă că Rusia are mii de arme nucleare cu rază lungă de acțiune pregătite. Experții estimează că aproximativ 1.500 de focoase rusești sunt în prezent „dislocate”, adică amplasate la baze de rachete și bombardiere sau pe submarine pe mare.

CITEȘTE ȘI  -  Cum să treci de un atac nuclear și să îți crești șansele de supraviețuire. Adăpostirea, pasul inițial crucial!

Cum se compară acest lucru cu alte țări?

Nouă țări au arme nucleare: China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, SUA și Marea Britanie. China, Franța, Rusia, SUA și Marea Britanie se numără, de asemenea, printre cele 191 de state semnatare la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Conform acordului, ei trebuie să își reducă stocul de focoase nucleare și, teoretic, se angajează să le elimine complet. Citește continuarea pe DC News

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel