Astronomii dau din colț în colț: Telescopul James Webb a detectat ceva ciudat

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
O explozie cosmică rară şi impresionantă, observată de cercetători/Photo by Pixabay
O explozie cosmică rară şi impresionantă, observată de cercetători/Photo by Pixabay

Este posibil ca telescopul James Webb să fi reperat stele alimentate de materia întunecată. Dacă aceste stele există într-adevăr, datele colectate ar putea oferi informații despre materia întunecată și formarea timpurie a stelelor.

Aceste "stele întunecate" sunt încă ipotetice. Identificarea lor în imaginile JWST (James Web Space Telescope) este departe de a fi sigură. Dacă, totuși, oricare om de știință confirmă existența acestor copuri cerești, acest nou tip de stea ar putea oferi o imagine a formării stelelor în universul timpuriu și ar putea oferi indicii despre natura materiei întunecate, informații care ar putea explica originea găurilor negre de mari dimensiuni.

Această ipoteză, propusă pentru prima dată în 2007 de cosmologul Katherine Freese și colegii săi, spune că stelele întunecate ar fi putut fi printre primele tipuri de stele care s-au format în univers. Deși stelele întunecate nu au fost încă observate cu adevărat, se crede că ele sunt alimentate de căldura rezultată din interacțiunile cu materia întunecată, altfel decât reacțiile de fuziune nucleară, ca în cazul Soarelui.

Caracteristicile acestor corpuri cerești

Stelele întunecate "ar avea un aspect foarte ciudat", spune Freese, de la Universitatea Texas din Austin. Aceste stelele s-ar fi format din nori de hidrogen și heliu care ar fi atras materie întunecată abundentă la nivel în timp ce se unesc. Deși adevărata natură a materiei întunecate nu este cunoscută - prezența sa este dedusă în mare parte prin efectul său asupra modului în care stelele se mișcă în galaxii - este posibil ca particulele de materie întunecată să poată interacționa între ele, anihilându-se reciproc atunci când se ciocnesc și producând cantități uriașe de lumină și căldură. Această căldură ar împiedica norul de hidrogen și heliu să se condenseze într-un miez dens și fierbinte, precum stelele care există astăzi.

Teoretic, stelele întunecate ar putea fi de 10 ori mai late decât orbita Pământului în jurul Soarelui. De asemenea, acestea ar putea fi de milioane de ori mai masive decât soarele și ar putea străluci de miliarde de ori mai puternic, suficient de puternic pentru a fi detectate de JWST.

Pentru a vedea dacă există stele întunecate în datele obținute de observatorul orbital, Freese și colegii săi au analizat imaginile unui studiu JWST al galaxiilor timpurii. În astfel de imagini, JWST a descoperit până în prezent peste 700 de obiecte care ar fi putut lua naștere în primele câteva sute de milioane de ani ai universului - epoca în care ar fi apărut stelele întunecate.

În prezent, se crede că aceste obiecte sunt galaxii mici din perioada incipientă a universului. Dar, fiindcă sunt atât de îndepărtate, JWST nu le poate analiza suficient de bine pentru a determina dacă sunt de fapt galaxii sau stele mari, ultra-luminoase, spun cercetătorii, conform ScienceNews.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel