Pentru fiecare scădere cu un procent a colesterolului, riscul de a dezvolta boli de inimă scade cu 2%.
Bolile de inima este principala cauza de deces in lume, iar unul dintre principalii factori de risc este colesterolul crescut.
Colesterolul apare atunci când o persoană are prea multă grăsime în sânge. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de lucruri, o dietă care conține prea multe alimente grase, exerciții fizice insuficiente, obezitate, fumat, băutură, dar și genetică. În orice caz, este important să-l reduceți.
Pentru fiecare reducere cu 1% a colesterolului, riscul de a dezvolta boli de inima scade cu 2%, potrivit The Mirror.
Pe lângă factorii evidenti, cum ar fi pierderea în greutate și exercițiile fizice mai mari, există o serie de alte moduri de a reduce colesterolul.
Creșterea consumului de fructe este întotdeauna o modalitate sigură de a rămâne sănătoși, dar s-a descoperit că consumul de citrice, ajută la scăderea colesterolului. Pectina încetinește trecerea alimentelor prin sistemul digestiv.
Absorbția glucozei din intestin în sânge este încetinită, ceea ce duce în cele din urmă la o concentrație mai mică. Fibrele găsite în pectină ajută la reducerea colesterolului LDL (lipoproteine cu densitate joasă sau „colesterol rău”) cu 7 până la 10%, potrivit unui studiu realizat de medici olandezi.
Fructe bogate în pectină:
Portocale
Lămâi
Grapefruit
Merele
Fructe de pădure
Piersici
Caise
Cireșe
Se pare că somnul este important pentru sănătatea noastră generală și că lipsa acestuia poate avea consecințe negative.
Cercetările publicate în Journal of Cardiovascular Nursing afirmă că prea puțin somn poate duce la niveluri crescute de colesterol.
Un alt studiu a constatat că bărbații care au dormit mai puțin de șase ore aveau colesterol LDL mai mare, dar femeile care au dormit aceeași cantitate aveau LDL mai scăzut.
Persoanele care au dormit mai puțin de șase ore în fiecare noapte și-au crescut foarte mult riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, au arătat cercetările. Pe lângă faptul că lipsa somnului poate duce direct la probleme cu colesterolul, poate și indirect. Și anume, persoanele care dorm puțin au probleme cu creșterea în greutate și de multe ori le dezvoltă pofta de alimente bogate în calorii.
Reducerea consumului de alcool vă poate ajuta să vă reduceți nivelul de colesterol. Și anume, Asociația Britanică a Inimii afirmă că alcoolul este descompus de corpul nostru, iar apoi reconstruit în trigliceride și colesterol în ficat. Prin urmare, consumul de alcool crește trigliceridele și colesterolul din sânge. Dacă nivelurile de trigliceride devin prea mari, acestea se pot acumula în ficat, provocând boala ficatului gras. Ficatul nu poate funcționa așa cum ar trebui și nu poate elimina colesterolul din sânge, astfel încât nivelul colesterolului crește.
Aceasta înseamnă, de asemenea, că trebuie să mențineți sănătatea ficatului.
Colesterolul ridicat este cel mai adesea cauzat de stilul de viață. Poate fi prevenit prin dietă, hidratare bună și exerciții fizice.
O dietă sănătoasă bogată în fructe și legume va oferi antioxidanți, luteină, pectină, zeaxantină, vitamina C și E, reducând grăsimea din sânge, presiunea venoasă și probabilitatea de a dezvolta un cheag de sânge. De asemenea, este recomandat să evitați carnea roșie, să beți cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, să mențineți o rutină de exerciții fizice, să renunțați la fumat și să reduceți consumul de alcool.
Alimentele grase sunt unul dintre principalii vinovați pentru niveluri mai ridicate de colesterol. Pentru a reduce colesterolul, încercați să reduceți grăsimile saturate. Alegeți în schimb grăsimi nesaturate și puteți verifica oricând acest lucru citind declarațiile de pe produse și alegând fructe și legume cultivate local, cereale integrale și pește.