Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o serie de convorbiri cu omologul său ungar Péter Szijjártó.
Am discutat astăzi și despre vizitele în România ale oficialilor ungari. Am discutat și despre apropiata reuniune a Taberei de vară de la Tușnad și, împreună, am subliniat importanța unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și a Tratatului Politic de bază.
Din păcate Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie și trebuie găsite soluții în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul UE.
Trebuie să creștem capacitatea noastră de interconectare de gaz, de stocare, în interiorul UE. Trebuie să găsim surse alternative, să punem accentul pe surse regenerabile. Aici, RO și HU sunt pe poziții similare.
Am promisiunea domnului ministru că o parte din problemele minorității române din Ungaria va fi adresată în perioada următoare, mă refer la chestiunile care țin de mass-media și de educația în limba maternă”, a mai evidențiat ministrul român de externe.
Am discutat de situația din Ucraina. Am împărtășit reciproc experiențele legate de sprijinul refugiaților ucraineni, peste 1,5 milioane de refugiați, care au trecut frontierele României.
Am discutat despre sprijinirea Ucrainei în privința tranzitului de cereale.
Am discutat despre sprijinirea parcursului european al R. Moldova și am vorbit despre rezultatele bune ale Summitului de la Madrid. Am prezentat Conferința privind platforma de Sprijin a R. Moldova.
Bogdan Chirieac arată că migranții vor căuta în continuare să ajungă în vestul Europei ”fie peste mare, trecând în Grecia, Italia, în Franța, unde se poate, fie vor încerca pe uscat, prin Serbia și să penetreze granița ungară. Doar că, acolo, Orban a ridicat pur și simplu o fortăreață, un zid întreg ca să țină migranții deoparte deși Uniunea Europeană nu prea a apreciat poziția lor.
Pe lângă problemele noastre interne vom avea și probleme de migrație”, avertizează analistul.
În opinia sa, singura soluție pentru a evita un nou val masiv de migranți este ca Turcia să asigure condițiile normale în taberele pentru refugiați. ”Știți bine că UE plătește câteva miliarde de euro pe an pentru ca Turcia să țină 4 milioane de oameni în taberele pentru refugiați. Când se supără sultanul Erdogan pe Europa, ați văzut, mai dă drumul la câteva sute de mii de migranți și toată Europa intră în colaps”, reamintește Bogdan Chirieac.
Ministrul ungar a mai enumerat și alte puncte de interes comun cu România:
Avem o bună vecinătate, și o relație strategică (cu România n.r.). Ne bucurăm că Mol sau OTP, din Ungaria, pot contribui la economia României.
Până la sfârșitul anului, pregătim 2 PTF-uri la frontiera cu România.
Ambele țări asigură cale de tranzit pentru cerealele din Ucraina.
Ambele state au depus eforturi: diversificarea surselor. Există disponibilitatea din ambele țări pentru a face sigură aprovizionarea cu energie.
În privința energiei nucleare, avem nevoie de echipamente din Rusia. Le vom aduce prin România și Bulgaria.
Chestiunea gazelor naturale. Furnizarea gazelor pentru Ungariei se va face prin sud în proporție de peste 50%. Aceste căi de transport din sud trebuie consolidate, pentru că ne așteptăm la noi surse de energie, din Grecia, Turcia sau Azerbaidjan. Suntem în negocieri avansate pentru a crește semnificativ capacitatea interconectorului cu RO. Vom crește capacitatea interconectorului dinspre România la 2,3 mil. mc.