Australia a emis miercuri un raport alarmant despre schimbările climatice

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Creşterea temperaturilor alimentează o degradare generală a mediului înconjurător în Australia şi agravează dezastrele naturale, avertizează un raport guvernamental publicat miercuri.

Schimbările climatice antrenează, de asemenea, o topire lentă a regiunilor alpine fragile de pe imensul continent, contribuind, în acelaşi timp, la o acidificare a oceanelor şi la o creştere a nivelului mării, conform raportului asupra stării climei, potrivit Agerpres.

Climatologul Ian Lowe a calificat raportul drept un "apel de trezire" înfricoşător pentru Australia, a cărei creştere economică depinde în mare măsură de exporturile de gaze şi cărbune.

"Amploarea schimbărilor demonstrează că îmbunătăţirea consumului nostru energetic reprezintă o prioritate urgentă", a spus cercetătorul. "De asemenea, trebuie să ne reducem exporturile de cărbune şi gaze", a adăugat el.

Raportul, rezultatul unei cooperări între serviciile de meteorologie ale guvernului şi agenţia ştiinţifică naţională, estimează că în Australia clima s-a încălzit, în medie, cu 1,47 grade Celsius de la începutul înregistrărilor acestor date, în 1910.

Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a consideră acest lucru îngrijorător. "Pentru mediul nostru, pentru comunităţile noastre, acest raport întăreşte necesitatea unei acţiuni urgente privind schimbările climatice", a spus ea.


"Ritm crescut"



În ultimii ani, Australia a cunoscut o serie de evenimente meteorologice extreme asociate creşterii temperaturilor la nivel mondial.

La începutul lunii noiembrie, regiuni situate în New South Wales s-au confruntat cu viituri în urma cărora clădiri întregi din zonele rurale au fost luate de ape.

Zeci de mii de locuitori din Sydney au primit ordin de evacuare în iulie, în urma inundaţiilor de la periferie.

În martie, regiunea de pe coasta de est a fost lovită de furtuni violente însoţite de ploi torenţiale care au ucis peste 20 de persoane.

În 2019 şi 2020, incendiile forestiere de amploare au devastat coasta de sud-est a ţării timp de câteva luni.

La rândul său, Marea Barieră de Corali este afectată de fenomenul de "albire" începând din 2016 din cauza încălzirii temperaturii mării.

"Aceste schimbări se produc într-un ritm crescut", se precizează în raport.

"Ultimul deceniu a fost marcat de recorduri extreme ce au condus la catastrofe naturale care sunt exacerbate de schimbările climatice antropice (provocate de om)", se arată în document.

Premierul Anthony Albanese a anunţat săptămâna trecută că ţara este candidată la găzduirea summitului COP din 2026, încercând să îmbunătăţească imaginea ţării sale ce pare să rămână în urmă în ceea ce priveşte schimbările climatice.

Guvernul de centru-stânga al liderului laburist vizează emisii nete zero până în 2050, însă multe voci cer să se facă mai mult.

Andrew King, climatolog la Universitatea din Melbourne, a făcut apel la Australia să îşi reducă rapid emisiile de carbon. "Consecinţele utilizării noastre continue a combustibililor fosili sunt clare în Australia, ca şi în alte părţi", a spus el. "Trebuie să acţionăm rapid pentru a ne decarboniza economia pentru a limita daunele suplimentare cauzate de agravarea evenimentelor extreme", a adăugat climatologul.

Ailie Gallant, de la Centrul de excelenţă pentru schimbări climatice extreme din Australia, a declarat că deteriorarea climei ţării "va continua în lipsa unei reduceri profunde şi agresive a emisiilor de carbon". 

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel