Autostrada Moldovei - Amânări peste amânări. Drulă: ”Fractură peste coloana vertebrală a Moldovei”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Facebook, Cătălin Drulă
Foto: Facebook, Cătălin Drulă

13 decembrie era data limită pentru anunțarea câștigătorilor pentru trei secțiuni din Autostrada Moldovei, iar termenul a fost amânat pentru la anul.

Drulă spune că 3 luni nu au fost suficiente pentru autorități ca să desemneze un câștigător, termenul fiind amânat pentru 2022.

 

Oferte aflate încă în analiză

Pe 13 decembrie, ar fi trebuit finalizată evaluarea ofertelor depuse pentru construirea A7 Ploiești - Buzău și anunțați câștigătorii celor 3 secțiuni.

Nu s-a întâmplat, iar noul termen a fost amânat pentru 2022.

Acest sector de 63 km de autostradă a fost lansat în licitație pentru execuție în iunie, iar în septembrie s-au depus ofertele.

Proiect de 3 miliarde euro

Cătălin Drulă atrage atenția că banii vin prin PNRR și România intră în criză de timp, întrucât 50% din autostradă trebuie construită în maxim doi ani.

Pe celelalte tronsoane ale A7 între Buzău, Focșani, Bacău și Pașcani toate termenele stabilite în mandatul meu cu CNAIR și cu proiectanții au fost încălcate în ultimele 3 luni.

Nu s-au obținut acordurile de mediu, nu s-au aprobat investițiile prin HG în Guvern.

Astfel, șansele ca vreunul dintre aceste sectoare să fie lansat în licitație de execuție până la finalul anului sunt practic inexistente.

Am reușit în acest an să obțin finanțarea europeană prin PNRR pentru Autostrada A7 Ploiești - Pașcani, un proiect major de 3 miliarde de euro și 320 km lungime, ce ar trebui să conecteze rapid și sigur Moldova de București și sudul țării.

Însă PNRR are termene clare: în 2024, A7 trebuie să fie 50% construită. Iar în 2026 trebuie să fie toată gata.

Autostrada A7 și finanțarea obținută nu au voie să rămână doar pe hârtie.

Citește și: Marius Budăi: Sprijinul pentru pensionari, susţinut de coaliţie

Proiectul Comarnic-Brașov, blocat

Drulă, spune că de 3 luni nu se mai întâmplă nimic pe acest proiect, pentru care este semnat contractul de proiectare din luna februarie.

”În 2021 trebuia să avem (cf. calendar contractual) traseul final aprobat și bătut în cuie, bazat pe cele două analize multi-criteriale faza 1 și faza 2. În plus, și investigațiile de teren preliminare realizate deja.

Nici măcar primul livrabil, analiza variantelor de traseu faza 1 (AMC1), nu a fost îndeplinit, deși când am plecat de la minister era programat pentru 14 septembrie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel