Deși uleiul de semințe de in a devenit popular în bucătării în ultimii ani datorită conținutului său ridicat de acizi grași Omega 3, semințele de in rămân încă necunoscute în ceea ce privește infuziile, în ciuda proprietăților lor digestive și antioxidante.
Atunci când mâncăm copios, întotdeauna este binevenită o infuzie care să ne ajute la calmarea posibilelor disconforturi ale stomacului. Mușețelul sau menta sunt plantele cel mai des folosite, dar există și alte opțiuni care, pe lângă efectele lor digestive, au și alte proprietăți. Este cazul combinării de lămâie și semințe de in.
Este greu să ne gândim la in ca la un remediu pentru stomac. Sămânța de in conține nutrienți importanți care pot fi transformați în făină, ulei și acum a fost redescoperită și infuzia.
Nutrienții vedetă ai semințelor de in sunt acizii grași Omega 3 și fibrele alimentare, acestea din urmă acoperind mai mult de un sfert din compoziția sa. De asemenea, cunoaștem proprietățile sale ca protector cardiovascular, dar s-a demonstrat și efectul său antiinflamator și ajutorul său în prevenirea bolilor precum obezitatea sau diabetul de tip 2, notează 20minutos.es.
Proprietățile digestive ale semințelor de in, cum ar fi combaterea balonării abdominale sau ameliorarea constipației, nu sunt o descoperire, dar trebuie luată în considerare ingerarea lor sub formă de infuzie. Dacă adăugăm la aceasta aportul său de lignani, fitochimicale cu efecte antioxidante care luptă împotriva efectelor radicalilor liberi, adică lipsa de colagen și elastină care provoacă temutele semne ale îmbătrânirii, avem o infuzie completă.
Când sunt infuzate, cojile semințelor de in realizează efectul digestiv dorit. Pentru a o pregăti, proporția ar fi două linguri de semințe de in la patru căni de apă: semințele se adaugă în apa clocotită și după patru minute se îndepărtează de pe foc și se lasă câteva minute. Apoi, se strecoară apa și, odată ce s-a răcit, se pot adăuga câteva picături de lămâie pentru a-i da băuturii o notă citrică.