Banca Mondială: ”Războiul din Ucraina duce la cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii 50 de ani!” Prețul GAZELOR, cel mai afectat

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Războiul din Ucraina va duce la „cel mai mare șoc al prețurilor mărfurilor” din anii 1970, a avertizat Banca Mondială.

Într-o nouă prognoză, Banca Mondială precizează că tulburările cauzate de conflictul din Ucraina vor contribui la o creștere uriașă a prețurilor la mărfurile de la gaze naturale la grâu și bumbac. 

Creșterea prețurilor „începe să aibă consecințe economice și umanitare majore”, a declarat pentru BBC unul dintre autorii raportului, Peter Nagle, adăugând că „gospodăriile din întreaga lume se confruntă cu o criză a nivelului de trai”.  

„Suntem deosebit de îngrijorați de cele mai sărace gospodării, deoarece acestea cheltuiesc o mare parte din veniturile lor pe alimente și utilități și, prin urmare, sunt deosebit de vulnerabile în acest moment”, a spus Nagle, înalt oficial în cadrul Băncii Mondiale.  

Prețurile la energie? Până la cer

Prețurile la energie vor crește cu 50%, ceea ce se va reflecta în facturile pentru gospodării și companii, spune Banca Mondială.  

Cea mai mare creștere va fi la prețul gazelor naturale din Europa, care va fi mai mult decât dublu

Se estimează că prețurile la gaze vor scădea anul viitor și în 2024, dar chiar și atunci vor rămâne cu 15% mai mari decât au fost anul trecut. 

Aceasta înseamnă, spune Banca Mondială, că de la cele mai scăzute prețuri din aprilie 2020 la cele mai ridicate din martie a acestui an, am observat „cea mai mare creștere a prețurilor la energie pe parcursul a 23 de luni de la explozia prețului petrolului din 1973, când prețurile au crescut din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu. 

Petrolul?

De asemenea, se preconizează că prețurile petrolului vor rămâne la niveluri mai ridicate până în 2024.

Un baril de țiței Brent va costa în medie o sută de dolari în acest an, ceea ce duce la o inflație generalizată.  

Rusia produce aproximativ 11% din rezervele mondiale de petrol, devenind al treilea producător mondial, dar raportul spune că „tulburările induse de război vor avea consecințe negative pe termen lung”, deoarece sancțiunile înseamnă că companiile străine părăsesc țara și accesul la tehnologie devine. limitat. 

Rusia are în prezent 40% din totalul aprovizionării cu gaze către Europa și 27% din petrol, dar guvernele europene iau măsuri pentru a deveni independente de energia rusă. Ca urmare, prețurile globale au crescut pe măsură ce cererea de aprovizionare din alte țări se intensifică.  

Alimentele? 

Să ne rugăm pentru o producție ridicată la cereale anul acesta? Pentru România ar fi un avantaj important.

Prognoza Băncii Mondiale avertizează că prețurile alimentelor vor crește. Indicele ONU al prețurilor la alimente arată deja că acestea sunt la cel mai înalt nivel de când au început măsurătorile în urmă cu 60 de ani.  

Prețul grâului va crește cu 42,7% și va atinge cel mai mare preț vreodată, măsurat în dolari.

Alte creșteri semnificative vor fi de 33,3% pentru orz, 20% pentru soia, 29,8% pentru uleiuri și 41,8% pentru pui. Aceste creșteri se datorează unei scăderi drastice a exporturilor din Ucraina și Rusia.  

Înainte de război, Rusia și Ucraina reprezentau 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan, precum și 60% din oferta mondială de ulei de floarea soarelui - un ingredient cheie în multe alimente procesate - conform S&P Global. 

Prețurile materiilor prime, inclusiv îngrășămintelor, metalelor și mineralelor, vor crește și ele. Prețurile lemnului, ceaiului și orezului sunt printre puținele care ar trebui să scadă. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel