Escrocul a deturnat ”despăgubiri semnificative” dându-se drept supraviețuitor. Printre victimele sale s-au numărat câteva femei singure care i-au crezut minciunile.
Poliția poloneză caută un escroc în vârstă de 93 de ani care a obținut despăgubiri dându-se drept supraviețuitorul unui lagăr de concentrare nazist. În realitate, bărbatul în cauză, Eugeniusz Gadomski, nu numai că nu a fost niciodată în lagărele de exterminare, dar a și sedus și jefuit o serie de femei singure care s-ar fi lăsat păcălite de minciunile lui, scrie Europa Today.
În ciuda vârstei înaintate și a perioadei lungi în care a reușit să se sustragă la arest, polițiștii îl caută în continuare. Poliția din Varșovia, relatează ziarul Wyborcza, a făcut chiar apel la oricine care are cunoștințe de informații utile poliției să se prezinte pentru a ajuta anchetatorii să-l captureze.
Pe lângă escrocheria care i-a permis să pună mâna pe „despăgubiri semnificative” rezervate victimelor lagărelor de concentrare, Gadomski este cunoscut pentru crimele sale împotriva persoanelor vulnerabile, de la care ar fi estorcat sume mari de bani.
„El a înșelat multe femei singure, dintre care una a fost grav rănită”, a declarat inspectorul de poliție al districtului Bielany din Varșovia, Elwira Kozlowska, pentru un serviciu de știri local.
Polițiștii au încercat să-l aresteze încă din 1998, dar bărbatul a reușit mereu să scape schimbându-și frecvent aspectul fizic, cu coafuri variind de la coada de cal la tunsoare de echipaj.
Gadomski este descris ca un bărbat slab”, cu „mâini mari, îngrijite” și că „poartă de obicei costume”. Conform schiței, poartă o brățară de aur și un inel cu sigiliu cu pietre prețioase.
Citește și:
Aplicaţia TikTok, deţinută de chinezi, ridică probleme de securitate naţională, a declarat directorul FBI, Chris Wray, semnalând riscul ca guvernul chinez să folosească aplicaţia de partajare de videoclipuri pentru a influenţa utilizatorii sau pentru a le controla dispozitivele, relatează Reuters.
„Avem preocupări legate de securitatea naţională în legătură cu TikTok”, a declarat Wray în faţa membrilor Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, în cadrul unei audieri privind ameninţările la nivel mondial, potrivit unui transcript al CNBC.
Printre riscuri se numără „posibilitatea ca guvernul chinez să folosească (TikTok) pentru a controla colectarea de date despre milioane de utilizatori sau pentru a controla algoritmul de recomandare, care ar putea fi folosit pentru operaţiuni de influenţare”, a declarat Wray în faţa parlamentarilor americani.
TikTok susține că nu stochează datele utilizatorilor
Beijingul ar putea, de asemenea, să folosească populara aplicaţie, deţinută de ByteDance, pentru a „controla software-ul de pe milioane de dispozitive”, oferindu-i posibilitatea de a „compromite din punct de vedere tehnic” aceste dispozitive, a adăugat el.
TikTok a susţinut că nu stochează datele utilizatorilor americani în China, unde legea permite guvernului să oblige companiile să predea informaţii interne.
Citește mai mult AICI.