Băutura care îți hidratează organismul imediat! În mod surprinzător, nu e vorba de apă

Valentina Miu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Cercetătorii scoţieni au realizat un studiu care relevă ce băutură hidratează cel mai bine organismul şi nu este vorba de apă.

Când ai nevoie de o băutură care să îţi menţină hidratarea, cu siguranţă vei opta pentru un pahar cu apă, însă aceasta nu este cea mai hidratantă opţiune. Băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine sunt cele mai indicate pentru hidratarea organismului, arată datele unui studiu realizat de cercetătorii universității St. Andrews din Scoția, informează CNN.

Un factor este volumul unei anumite băuturi: cu cât bei mai mult, cu atât băutura se elimină mai repede din stomac și este absorbită în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și te poate hidrata.

Un pahar cu lapte va hidrata mai bine decât un pahar cu apă. Laptele, spre deosebire de apă, conţine lactoză, proteine şi grăsimi. Toate acestea împiedică eliminarea rapidă a laptelui din stomac, ceea ce permite ca organismul să rămână hidratat pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, laptele conţine sodiu, care acţionează precum un burete care reţine apa din corp, rezultând mai puţină urină.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre soluțiile de rehidratare orală. Acestea conțin cantități mici de zahăr, precum și sodiu și potasiu, care pot ajuta, de asemenea, la retenţia apei în organism.

„Acest studiu ne spune multe din ceea ce știam deja: electroliții - cum ar fi sodiul și potasiul - contribuie la o hidratare mai bună, în timp ce caloriile din băuturi au ca rezultat o golire gastrică mai lentă și, prin urmare, o eliminare mai lentă a urinei", a spus Melissa Majumdar, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile de fructe sau cola, nu sunt neapărat la fel de hidratante. Ele stau mai mult timp în stomac și se elimină mai greu, în comparație cu apa plată, dar odată ce aceste băuturi intră în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză. Acest proces, de fapt, „trage” apa din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile pe care le conțin aceste băuturi. 

Sucurile de fructe sau băuturile carbogazoase nu doar că nu hidratează atât de eficient, dar oferă zaharuri în exces şi au calorii în egală măsură cum au alimentele de tip fast food. 

La urma urmei, rinichii și ficatul nostru depind de apă pentru a scăpa de toxinele din corpul nostru, iar apa joacă, de asemenea, un rol cheie în menținerea elasticității și supleței pielii. 

În schimb, alcoolul acţionează ca un diuretic. Volumul de alcool dintr-o băutură joacă şi el un rol important, iar un pahar cu whisky va deshidrata mai mult organismul decât unul de bere.

Când vine vorba de cafea, depinde de cantitatea consumată. O cafea obişnuită, care conţine 80 de miligrame de cofeină este la fel de hidratantă precum o cantitate similară de apă, arată studiul.

În schimb, consumul ridicat de cafea, între două şi patru căni pe zi, deshidratează, deoarece cofeina provoacă un efect diuretic ușor, pe termen scurt. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel