Știai că există o băutură care ți-ar putea prelungi viața? O femeie în vârstă de 100 de ani a dezvăluit secretul unei vieți lungi.
Bătrâna Winifred Valentine Tigwell din Marea Britanie şi-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare şi a dezvăluit secretul longevităţii sale. Rudele şi prietenii au venit să o viziteze la un azil de bătrâni din Newbury, Berkshire.
Femeia a lucrat mulţi ani într-unul dintre centrele comerciale populare din oraş. După ce s-a pensionat, în anul 1980, Tigwell a condus o ceainărie la Tribunalul West Berkshire. Veniturile din activitatea instituţiei au fost donate în scopuri caritabile. Bătrâna susţine că ceaiul este cea mai bună băutură pentru longevitate.
"Mai mult ceai şi mai mult râs!", acestea sunt componentele pentru o viaţă lungă şi fericită, crede cu tărie Winifred Tigwell, scrie Rador, citând dariknews.bg.
La petrecerea de aniversare a centenarului bătrânei, a fost servit şi un ceai special, bineînţeles. Nu doar numeroşi nepoţi şi strănepoţi au venit să o felicite pe Winifred de ziua sa de naştere, ci şi primarul din Newbury, Gary Norman.
Condimentul banal care îți prelungește viața
Rezultatele cercetărilor privind proprietăţile speciale ale ardeiului iute au fost prezentate la sesiunile ştiinţifice ale Asociaţiei Americane a Inimii. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice şi să studieze efectele antiinflamatoare, anticancerigene, antioxidante şi antidiabetice ale capsaicinei, o substanţă care se găseşte în cantităţi mari în ardeiul iute şi le conferă gustul înţepător. Dar un nou studiu a permis experţilor să afirme cu încredere că un consum regulat de ardei iute poate prelungi viaţa, scrie Rador, citând novinite.bg.
Pentru a evalua efectul său asupra speranţei de viaţă, oamenii de ştiinţă au analizat informaţii provenite din 4.729 de articole ştiinţifice din baze de date autorizate în medicină şi alte specialităţi din sănătate - Ovid, Cochraine, Medline, Embase şi Scopus. Acestea includ rezultatele a patru studii mari care examinează efectele consumului de ardei iute cayenne asupra sănătăţii participanţilor.
Riscul de boli oncologice, redus cu 23%
Astfel, echipa de oameni de ştiinţă a reuşit să obţină date privind starea de sănătate şi alimentaţia a peste 570.000 de rezidenţi din Statele Unite, Italia, China şi Iran şi a comparat schimbările survenite în grupurile în care participanţii au consumat în mod regulat chili şi unde acesta nu a fost prezent pe mese în mod tradiţional.
Se pare că, la participanţii din primul grup, riscul de boli cardiovasculare a scăzut cu 26%, iar riscul de boli oncologice cu 23%. Statisticile arată, de asemenea, o reducere cu 25% a riscului de deces prematur din orice cauză. Astfel, cercetătorii de la Centrul de Cardiologie din cadrul Clinicii din Cleveland au ajuns la concluzia că un consum regulat de alimente condimentate poate reduce efectiv riscul de deces, inclusiv de boli grave.
În acelaşi timp, experţii subliniază că mecanismele exacte ale efectului capsaicinei (substanţa activă a ardeiului iute) nu au fost încă stabilite, fie doar pentru că articolele ştiinţifice descrise arată cantităţi diferite de consum de ardei iute în rândul participanţilor. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele obţinute.