Rețelele sociale chineze abundă în postări pro-ruse.
Relația strânsă ruso-chineză au permis propagandei ruse să se răspândească rapid în toată China.
Grupul de monitorizare cibernetică din Taiwan, Doublethink Labs, a urmărit rețelele sociale și de stat de la mijlocul lunii februarie până la sfârșitul lunii martie.
Acesta a spus că surse chineze amplifică dezinformarea rusă despre Ucraina și leagă nazismul ucrainean de protestele de la Hong Kong pentru a încuraja solidaritatea dintre poporul rus și cel chinez împotriva „forțelor străine care interferează în afacerile interne”.
Justificarea ”denazificării Ucrainei” este foarte prezentă în spațiul online chinez, scrie TheGuardian, care remarcă faptul că guvernul de la Beijing a susținut o poziție neutră față de război, dar a refuzat să eticheteze actul Rusiei drept „invazie”.
Cu doar câteva săptămâni înainte de invazie, Xi Jinping și Vladimir Putin au semnat un parteneriat „nelimitat”.
Analiştii spun că războiul a pus China într-o poziţie dificilă, obligată să balanseze între sprijinirea aliatului său cheie, Rusia, şi evitarea impunerii de sancţiuni.
China a prezentat evenimentele ca un conflict creat și condus de SUA și NATO și s-a prezentat ca un potențial mediator.
Raportul Doublethink Labs arată că tema ”denazificării” era aproape inexistentă înainte de invazia rusă.
Viteza cu care s-a răspândit dezinformarea, după 24 februarie, arată ”ușurința cu care parteneriatul ruso-chinez din media de stat poate să răspândească dezinformarea, citându-se reciproc ca surse și extinzându-se reciproc”.
”Tendința este clară: o parte creează, iar cealaltă se extinde, distorsionând informațiile într-un mod care este benefic pentru ambele țări.”, scriu cei din grupul de monitorizare cibernetică
La sfârșitul lunii februarie, când trupele ruse au fost trimise în Donețk și Luhansk, mass-media chineză a primit o directivă de a folosi doar trei surse: știrile oficiale publicate de People's Daily, agenția de presă Xinhua și China Central Television.
După ce Rusia a invadat Ucraina, mass-media chineză a scos la iveală povești rusești false, inclusiv despre capitularea soldaților ucraineni sau fuga lui Zelenski.
La trei zile de la începutul războiului, pe conturile Weibo și blogurile legate de stat au reapărut știri false din 2019 care au folosit o fotografie a unui veteran ucrainean la protestele pro-democrație din Hong Kong ca dovadă că SUA finanțează membrii batalionului de extremă dreapta Azov să participe la mitinguri.
În Taiwan, rețelele de socializare pro-Beijing s-au agățat, de asemenea, de știri false rusești la începutul lunii martie, despre neonaziști ucraineni care împușcau cetățeni chinezi și torturau soldați ruși.
Blocajul Beijingului privind termenul de „nazist” pare să fi fost ridicat de la începutul invaziei ruse, lăsând să apară și să fie distribuite pe platformele chineze povești care justificau acțiunile lui Putin.
Charlie Smith, cofondatorul Greatfire.org, un site de monitorizare a cenzurii, a declarat că termenul de „nazism” a fost de multă vreme pe majoritatea listelor de cenzură pentru companiile de internet chineze. „De obicei, odată ce un cuvânt ajunge pe acea listă, foarte rar iese”, a spus el.