Beneficiile grădinăritului pentru sănătatea mentală și fizică

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Chiar dacă nu ai un talent înnăscut pentru grădinărit, acesta este un hobby pe care ai putea să-l adopți doar pentru beneficiile aduse sănătății. Studiile arată că timpul petrecut în aer liber, smulgând buruieni, plantând semințe și îngrijind grădina, poate aduce mari recompense pentru bunăstarea ta generală.

Ești gata să vizitezi pepiniera? Citește mai departe pentru a vedea cum îmbunătățește grădinăritul atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică — și de ce ar trebui să încerci să crești fructe și legume, pe lângă florile frumoase, scrie Yahoo Life.

Ce spun cercetările despre grădinărit

Persoanele care au petrecut timp în grădini și spații verzi au avut o sănătate mentală și fizică îmbunătățită, conform unei analize din 2018 din Regatul Unit. Printre alte beneficii, cercetătorii au menționat expunerea la vitamina D, interacțiunea socială găsită în grădinile comunitare și munca fizică ce poate duce la un echilibru, forță și dexteritate mai bune.

Cercetările din 2017 au arătat că cei care grădinăreau aveau o reducere a simptomelor de depresie și anxietate, precum și creșteri în calitatea vieții, simțul comunității, nivelurile de activitate fizică și funcția cognitivă.

O analiză din 2024 a studiilor anterioare despre grădinărit publicată în Systematic Reviews a concluzionat că grădinăritul și terapia horticulturală îmbunătățesc bunăstarea mentală, calitatea vieții și sănătatea generală.

Un studiu din 2021 a constatat că terapia prin grădinărit a avut efecte pozitive asupra persoanelor cu demență, îmbunătățindu-le angajamentul, reducând agitația și depresia și, posibil, diminuând nevoia de medicație.

Un studiu din 2023 publicat în The Lancet Planetary Health a descoperit că persoanele care au participat la o grădină comunitară au consumat mai multe fibre, au fost mai active fizic și au avut niveluri mai scăzute de stres decât cei care nu au grădinărit.

Deși un studiu recent din 2024 care a implicat supraviețuitori de cancer în vârstă nu a văzut o îmbunătățire semnificativă în dietă, activitate fizică și funcție fizică după o intervenție de grădinărit cu legume, cei care au participat la grădinărit și-au crescut consumul de legume și fructe. De asemenea, au experimentat îmbunătățiri semnificative în sănătatea percepută și performanța fizică comparativ cu colegii care nu au grădinărit.

Cum îți beneficiază grădinăritul sănătatea mentală?

Dr. Andrea Papa, psihiatru și director medical la Advantage Behavioral Health, spune pentru Yahoo Life că există mai multe motive pentru care grădinăritul poate sprijini sănătatea mentală. Când grădinărești, te concentrezi pe „proces” și nu neapărat pe alte aspecte ale vieții tale care ar putea să-ți cauzeze stres, spune ea. „Ești departe de grijile tale, nu te gândești neapărat la ce s-a întâmplat la serviciu — ești în pace cu tine însuți.”

Există, de asemenea, beneficii pentru sănătatea mentală doar prin simpla prezență în aer liber, spune Papa. Un beneficiu major este obținerea de vitamina D de la soare; o deficiență de vitamina D a fost asociată cu afectarea sănătății mentale.

Deși grădinăritul este adesea o activitate solitară, alăturarea unui program de grădinărit, cum ar fi participarea la o grădină comunitară, poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării tale mentale. „Vei avea parte de colaborare, care poate ajuta la construirea prieteniilor — și știm că prieteniile sunt benefice pentru sănătatea noastră mentală,” spune Papa. „Ca ființe umane, tânjim după contact uman. Aș spune că este bine să grădinărim cu alții. Deși sunt momente când poate vrem să fim singuri... per ansamblu, cred că este o idee bună să grădinărim cu alții.”

Dr. Shivani Amin, specialist în medicină funcțională, spune pentru Yahoo Life că grădinăritul ajută la reducerea nivelurilor de cortizol, un hormon care reglează stresul.

**Cum îți beneficiază grădinăritul sănătatea fizică?**

Grădinăritul poate fi benefic pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece actul de a grădinări poate crește ritmul cardiac, fie prin smulgerea buruienilor, fie prin săparea găurilor pentru noii tăi prieteni plantați.

„Sănătatea cardiovasculară se îmbunătățește cu orice exercițiu care ridică repetat ritmul cardiac,” spune Dr. Gerda Maissel, fondatorul serviciului de advocacy pentru pacienți My MD Advisor, pentru Yahoo Life. „Sănătatea cardiovasculară îmbunătățită reduce riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.”

Maissel spune că arderea calorică în grădinărit depinde de ceea ce faci, deoarece săpatul energic va arde mai multe calorii decât, să zicem, tăierea florilor. „În general, grădinăritul este considerat o activitate de nivel scăzut spre moderat, care va arde aproximativ 90 până la 160 de calorii pe oră,” explică Maissel.

Incorporarea cardio suplimentar printr-o activitate precum grădinăritul poate duce, de asemenea, la rezultate precum un somn mai bun și gestionarea greutății, notează Maissel.

Mișcarea în general poate fi importantă pentru sănătatea noastră fizică, chiar dacă nu ne creștem ritmul cardiac, spune Amin. „Corpurile noastre nu sunt proiectate să stea la computerele noastre ore în șir, așa că grădinăritul include mișcări zilnice care contribuie la îmbunătățirea sănătății fizice,” explică ea. „Cel puțin, grădinăritul implică statul în picioare, aplecarea și mersul, care beneficiază sănătatea cardiovasculară, cresc flexibilitatea și mobilitatea și întăresc mușchii.”

Amin notează că sarcinile precum săparea, smulgerea buruienilor sau căratul încărcăturilor grele precum sacii de pământ, ghivecele sau plantele pot întări în special spatele, umerii, brațele și picioarele.

Dar nu este vorba doar despre actul propriu-zis de grădinărit care poate îmbunătăți sănătatea fizică. Având o grădină poate îmbunătăți și calitatea dietei tale — dacă te concentrezi pe creșterea alimentelor, adică.

Dr. Raj Dasgupta, medic specializat în medicină internă și recenzor medical pentru National Council on Aging, spune pentru Yahoo Life că cei care grădinăresc sunt mai probabil să își crească propria mâncare, ceea ce „poate duce la obiceiuri alimentare mai sănătoase și o nutriție mai bună.” De asemenea, „îți oferă acces la produse proaspete, organice și reduce aportul de pesticide și chimicale, ceea ce este grozav pentru sănătatea ta generală.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel