Potrivit datelor GCS, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.900 de cazuri de COVID și 52 de decese.
Medicul Octavian Jurma le recomandă părinților să accepte vaccinarea copiilor. Nu îi lăsăm în clase pentru că e frig și pot răci, dar îi lăsăm în clase dacă e cald și pot face COVID-19, este unul dintre argumentele specialistului.
Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.593. Dintre acestea, 390 sunt internate la ATI. Dintre cei 390 pacienți internați la ATI, 33 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 79 sunt minori, 72 fiind internați în secții și 7 la ATI.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.744 de teste RT-PCR (9.042 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.702 la cerere) și 42.766 de teste rapide antigenice.
Citește și: BILANȚ COVID. Numărul cazurilor continuă să crească. S-a atins nivelul din noiembrie
„Valul 5 a sosit cu 2 săptămâni mai repede. De ce să amânăm vaccinarea în speranța iluzorie că infectarea va fi mai blândă decât vaccinul cu copiii noștri? Știm sigur de la cei pe care valul Omicron i-a lovit deja că nu va fi mai blândă cu copii noștri, va fi mai aspră”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.
Cercetătorul face o comparație între atitudinea părinților în cazul răcelilor de sezon și atitudinea acestora în timpul pandemiei.
„Nu îi lăsăm în clase pentru că e frig și pot răci, dar îi lăsăm în clase dacă e cald și pot face COVID-19. Are asta sens? Are sens să îți fie frică de un virus care produce o banală răceală și să ignori un virus care a ținut 500 de copii pe zi spitale și 40 pe zi în ATI până am închis școlile? Poate că acesta va fi ultimul val, poate că nu va fi, dar și dacă este ultimul val tot merită să treci prin el protejat de vaccin și nu descoperit în față unui virus despre care știm că schilodește intern până la 30% din cei pe care nu îi omoară”, a explicat Jurma.
„Știu că vorbesc în deșert, dar nu vreau să mă uit în urmă și să îmi reproșez că nu v-am avertizat din timp și suficient. Încă nu e prea târziu pentru vaccin. Așadar înțelege că nu vei avea NICIODATĂ asigurări 100% că vaccinul nu îți va face rău ție sau copilului tău. Pe de altă parte știm 100% sigur că pandemia ne face deja rău și va continuă să ne facă rău până nu o vom opri acceptând și înfruntând riscul, tot așa cum au făcut părinții și bunicii noștri”, a adăugat Jurma.
Medicul Octavian Jurma le recomandă părinților să vadă vaccinarea că o investiție în viitor. Cu cât facem vaccinul mai devreme, cu atât beneficiem mai devreme și mai mult timp de investiția noastră, este concluzia specialistului, scrie mediafax.
Până astăzi, 4 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.816.956 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 11.745 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.745.012 pacienți au fost declarați vindecați.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.094.381 de teste RT-PCR și 6.127.954 de teste rapide antigenice.