Bișnița cu valută a EXPLODAT în Rusia

Georgel Simionică |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Rușii sunt disperați să găsească valută
Rușii sunt disperați să găsească valută

Pe măsură ce cursul de schimb oficial al rublei se separă de valoarea sa reală pe piață, dolarii devin din ce în ce mai greu de găsit. 

Rușii de rând care vor să își protejeze banii au plecat într-o cursă nebună și riscantă de a găsi dolari. Printre soluțiile găsite este și o schemă care implică o combinație între piața neagră și tehnologie.

Printr-o aplicație de mesagerie se pot transfera ruble electronic după care solicitantul primește un cod de bare care trebuie scanat la o cutie de depozitare dintr-un mall unde se află dolarii.

Băncile fie nu au valută străină, fie, dacă au, o vând la un curs prost astfel că cei care sunt dispuși să riște merg pe varianta pieței negre

Războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a pus economia pe calea celei mai puternice contracții din ultimele decenii, notează Bloomberg. Dar moneda rusă a crescut cu aproximativ 25% față de dolarul american de când a început invazia, oferindu-i titlul incompatibil de cel mai bun performer la nivel global. 

În timp ce acest lucru i-a permis lui Putin să se laude că "Blitzkrieg-ul" de sancțiuni al Occidentului a eșuat, rușii obișnuiți nu pot profita de puterea monedei. Fluxurile de petrol și controalele de capital au deformat cursul oficial, iar rubla este cu aproximativ 20% mai slabă la punctele de schimb și pe piața neagră - amintindu-le multor ruși de predecesorul său sovietic.

Reguli și restricții dure a dus la înflorirea bișniței cu valută

Conform celor mai recente reguli impuse de banca centrală a Rusiei, creditorii pot vinde doar dolari și euro pe care i-au primit începând cu 9 aprilie. Persoanele fizice pot retrage valută forte, dar numai din conturile deschise înainte de 9 martie și nu mai mult de echivalentul a 10.000 de dolari. Limita pentru transportul fizic de numerar atunci când se merge în străinătate este, de asemenea, de 10.000 de dolari.

Într-un ecou al schimbătorilor de bani ilegali care operau la sfârșitul perioadei sovietice, intermediarii care lucrează în cârdășie cu angajații băncilor atrag cumpărătorii cu rate care le depășesc pe cele oficiale afișate în casele de schimb valutar. 

Ca și în trecut, există întotdeauna pericolul de a... Citește mai mult pe DCBusiness

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel