Boala hepatică grasă non-alcoolică: Trezitul între 1 și 4 dimineața ar putea semnala riscul hepatic

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, autor julien Tromeur
Sursa foto: unsplash, autor julien Tromeur

Boala ficatului gras non-alcoolică se referă la prezența celulelor grase în interiorul ficatului. Este posibil să nu puteți identifica afecțiunea în stadiile inițiale, însă acest semn alarmant în timpul somnului ar putea indica faptul că ficatul dumneavoastră este în pericol.

Boala ficatului gras non-alcoolică se referă la prezența celulelor grase în interiorul ficatului. Acest lucru poate deveni problematic atunci când prezența acestor celule grase limitează buna funcționare a ficatului, provocând acumularea de deșeuri toxice în organism.


Tulburări de somn și cicatrizare hepatică

Potrivit revistei Nature and Science of Sleep, tulburările de somn sunt o caracteristică bine cunoscută a cicatricilor hepatice.
Dr. Brian Lun, specialist în medicină integrativă și funcțională și chiropractician, Kansas City, sugerează că "cea mai frecventă cauză a trezirii între 1 și 4 dimineața este o problemă hepatică", citat de Express UK.


Care este legătura dintre somn și ficat?

Ritmul circadian al corpului nostru este ceasul nostru intern principal, care funcționează în conformitate cu ceasul extern - răsăritul și apusul soarelui - pentru a asigura funcționarea armonioasă, eficientă și eficace a tuturor organelor și sistemelor noastre biologice interne.
"În perioada cuprinsă între 1 și 3 dimineața, ficatul lucrează din greu pentru a ne curăța și detoxifia organismul în timp ce dormim", explică Dr. Lun, adăugând: "Așadar, dacă ficatul este lent și stagnant din cauza unei acumulări de grăsimi în timpul perioadei de curățare a ficatului (1 și 4 dimineața), organismul va încerca să aloce mai multă energie pentru detoxifiere și va declanșa sistemul nervos pentru a se trezi."


Tipuri de tulburări de somn

Tulburările de somn afectează între 60 și 80 la sută dintre pacienții cu boli hepatice cronice, potrivit Journal of Thoracic Disease. Acest lucru se poate întâmpla sub formă de insomnie, eficiență redusă a somnului, somnolență diurnă și sindromul picioarelor neliniștite.


Cauzele bolii hepatice grase non-alcoolice

Această afecțiune este, de obicei, legată de următorii factori de risc:

-Supraponderabilitate sau obezitate

-Să aveți prediabet sau diabet de tip 2

-Având niveluri ridicate de grăsimi, în special trigliceride, în sânge

Potrivit Clinicii Mayo, boala hepatică poate apărea la persoanele supraponderale, obeze, la cele cu colesterol ridicat, niveluri ridicate de trigliceride în sânge, sindrom metabolic, diabet de tip 2, tiroidă și multe alte afecțiuni.

Toate aceste afecțiuni cresc depunerea de grăsime în ficat, punând la grea încercare organul, provocând inflamația ficatului și NASH, care poate duce la acumularea de țesut cicatricial în ficat.

Dieta pentru boala ficatului gras

Dieta pentru boala ficatului gras constă adesea în:

Fructe, legume, plante bogate în fibre, cum ar fi legumele, și cereale integrale. Consumul de mese și băuturi cu adaos de zahăr, sare, carbohidrați rafinați și grăsimi saturate în mare măsură și abținerea de la alcool, potrivit timesofindia.com

Prevenirea bolii hepatice grase non-alcoolice

Următoarele măsuri pot contribui la reducerea riscului de apariție a bolii hepatice?

-Consumați o dietă sănătoasă bazată pe plante, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.

-Mențineți o greutate sănătoasă și faceți exerciții fizice și gestionați-vă dieta pentru a pierde în greutate în cazul în care sunteți obez sau supraponderal

-Faceți exerciții fizice în mod regulat, indiferent dacă sunteți supraponderal sau nu

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel