Bogdan Chirieac nu crede în coincidențe.
Analistul politic Bogdan Chirieac remarcă o înșiruire de evenimente, care ar putea fi mai mult decât o simplă coincidență, în contextul agresiunii militare împotriva Ucrainei, ordonată de Vladimir Putin.
”China a profitat de pe urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, fiindcă exporturile rusești de petrol în China, de pe 24 februarie încoace, s-au majorat cu 54%, statistica de acum trei săptămâni.
Deci, China este într-o foame de energie și mai mult gaz nu prea au cum (să importe din Rusia n.r.), pentru că trebuie să construiască noi conducte, dar petrol au luat la prețuri preferențiale”.
Analistul mai arată că evenimentele din Asia de Sud Est par a fi rezultatul unor influențe externe țărilor afectate.
”Eu mă întreb dacă cumva, cineva, de undeva... are vreun interes anume să pună Asia pe foc.
Îl aveți pe (fostul prim ministru n.r.) Shinzo Abe, în Japonia, cel care a fost ținut la ușă de fostul premier Mihai Tudose la București, lucru ăsta periclitând relațiile româno-japoneze pe câteva decenii, de acum încolo. Shinzo Abe este asasinat în campanie electorală, într-o țară unde au avut loc anul trecut 6 atentate cu arme de foc, față de peste 33 de mii, în Statele Unite. Deci, neobișnuit într-o țară extrem de sigură, mega-civilizată. Trebuie să te duci în Japonia ca să înțelegi nivelul de civilizație al poporului japonez și al acestei țări.
Mai departe, în Sri Lanka, de trei săptămâni nu mai e benzină la stațiile de carburant. Lumea iese în stradă. În toată această revoltă, se găsesc în reședința președintelui care a fugit cu o navă militară 17 milioane de rupii sri-lankeze. Cineva a făcut calculul și spune că asta înseamnă 50 de mii de dolari. Atenție, cred că dacă intrăm în Palatul Cotroceni, în seifurile de acolo, absolut legal, e mult mai mult decât această sumă. Poate că e nevoie de o plată urgentă, poate că se întâmplă ceva. Vorbim de instituții ale statului... 50 de mii de dolari înseamnă vreo 10 pensii speciale pentru magistrați, pe lună.
Mai departe, se duce în Sri Lanka secretarul Departamentului de Stat, Tony Blinken și spune `Vrem să aflăm cine sunt cei care s-au aflat în spatele revoltei`. Acolo, ori e (de vină n.r.) India, întrucât Sri Lanka a avut un nivel de trai mult peste cel al Indiei, datorită turismului. I-a pus jos pandemia, dar, totuși, cum s-a ajuns acolo, se întreabă Tony Blinken, care vrea să vadă dacă nu cumva China și-o fi băgat codița sau India sau altcineva.
Acum, îmi dați aceste imagini dintr-un oraș din China, acolo unde, de obicei, demonstrațiile și manifestațiile nu sunt permise și se termină rău.
Vine ceva de acolo către noi?”, se întreabă Bogdan Chirieac.
De la începutul războiului din Ucraina, Statele Unite și aliații săi au cumpărat mai puțin petrol rusesc în încercarea de a pedepsi Moscova pentru agresiune.
Rafinăriile indiene au făcut opusul, achiziționând mai mult țiței rusesc, în timp ce guvernul explorează modalități de a proteja firmele petroliere interne de eventualele sancțiuni.
Rezultatul a fost un salt uriaș în volume din Rusia. În mai, India a importat 819.000 de barili pe zi (bpd), de la 277.000 bpd în aprilie și 33.000 bpd în urmă cu un an. Rusia este acum al doilea cel mai mare furnizor al Indiei, înlocuind Arabia Saudită, în timp ce Irakul continuă să fie cel mai mare.
Un oficial guvernamental indian a declarat că India intenționează să continue achizițiile de petrol rusesc, disponibil la reducere. „Dacă India încetează să cumpere petrol din Rusia, întreaga lume va urmări aceleași surse de petrol (care rămân în piață n.r.) și asta va crește și mai mult prețul petrolului”, a spus el.
Oficialii guvernamentali și al rafinăriilor au spus că principalul motiv al Indiei pentru a cumpăra țiței rusesc este unul comercial.
După China, India a făcut mai mult decât orice țară pentru a compensa scăderea cererii de petrol rusesc din alte părți, subminând eforturile occidentale de a izola Moscova și de a grăbi încheierea războiului din Ucraina.