O "minge de foc'' misterioasă a fost observată pe cerul Marii Britanii.
Peste 200 de notificări au fost primite de la oameni care au raportat prezenţa unei mingii de foc misterioase care a traversat cerul în timpul nopţii deasupra Scoţiei şi Irlandei de Nord, relatează Agerpres, citând dpa.
Reţeaua Meteor din Marea Britanie a anunţat că a început să primească notificări în legătură cu o "minge de foc" observată pe cer în timpul nopţii şi că "investighează pentru a stabili dacă obiectul a fost un meteorit sau resturi spaţiale", adăugând că majoritatea rapoartelor provin din Scoţia şi Irlanda de Nord.
Danny Nell, în vârstă de 21 de ani, îşi plimba câinele în Johnstone, la vest de Paisley şi Glasgow, când a văzut mingea de foc.
"Îmi plimbam câinele, era aproape ora 22:00, când am văzut o lumină puternică pe cer şi mi-am scos telefonul şi am filmat", a declarat bărbatul din Glasgow pentru agenţia de presă PA.
"La început m-am gândit că poate fi un foc de artificii pentru că sunt multe partide de fotbal în Scoţia, dar mi-am dat seama rapid că nu era vorba despre asta şi am scos telefonul să văd dacă pot să surprind momentul", a adăugat el.
Steve Owens, astronom şi comunicator ştiinţific la Glasgow Science Centre, a afirmat că a văzut "mingea de foc" în timp ce trecea deasupra Scoţiei miercuri seara.
"A fost incredibil. Stăteam în camera de zi exact la ora 22:00 noaptea trecută şi am văzut pe fereastră, spre sud, această minge de foc luminoasă, acest meteorit care străbătea cerul şi mi-am dat seama că a fost ceva special. Nu era perfect vizibil. Am putut vedea că se fragmentează, s-au desprins bucăţi mici din el", a spus Steve Owens, adăugând că este posibil ca obiectul să fi aterizat, însă este "foarte puţin probabil" să fi aterizat în Scoţia.
O echipă de oameni de știință americani de la Universitatea Cornell și de la Muzeul de Istorie Naturală a calculat numărul de civilizații extraterestre care au capacitatea de a detecta existența vieții pe Pământ. Descoperirile lor au fost publicate în revista Nature.
Oamenii de știință consideră că de când civilizația umană a ajuns suficient de dezvoltată încât prezența ei să fie observată din spațiu, au trecut aproximativ cinci mii de ani. Cercetătorii au calculat că în acest interval de timp, în spațiul apropiat cu o rază de circa 326 de ani lumină, viața pe Planeta albastră putea fi descoperită de civilizații extraterestre din 1715 sisteme stelare. În opinia experților americani, în următorii 5000 de ani acestor observatori spațiali li se pot adăuga alte popoare inteligente din alte 319 sisteme stelare.
Pentru calculele lor, oamenii de știință americani au folosit datele privind traiectoriile de deplasare a stelelor, informații adunate în catalogul Gaia EDR3, al Agenției Spațiale Europene. După cum a explicat, în articolul din Nature astrofizicianului Jackie Faherty, unul dintre participanții la studiu, din acest catalog au extras informații despre traiectoriile trecute și viitoare ale stelelor. Omul de știință a declarat că, în timpul perioadei de studiu care acoperă 10 mii de ani, Pământul a putut fi observat în diferite momente din 2034 de sisteme stelare.
Dintre acestea, doar 117 "puncte de observație" s-au aflat la o distanță de aproape 100 de ani lumină de Pământ. Iar de când au fost inventate și perfecționate stațiile radio care trimit unde radio în spațiu, Terra ar fi putut ”fi ținută sub observație” de civilizații extraterestre din 75 de sisteme stelare. Jackie Faherty a anunțat că în 2034 sisteme stelare au fost deja descoperite șapte exoplanete. Vezi mai mult AICI.