Broccoli este prea puțin apreciat pentru câte beneficii are pentru sănătate. Conține mai multă vitamina C decât o portocală.
Broccoli este o legumă din familia cruciferelor, cu un bogat conținut de nutrienți, dar care, din păcate nu este apreciat la adevărata sa valoare.
Printre beneficiile broccoli se numără faptul că ajută la întărirea sistemului imunitar, reduce inflamațiile și menține stabil nivelul zahărului din sânge.
Broccoli este una dintre cele mai bune legume pe care le puteți consuma pentru a vă gestiona glicemia, în contextul în care la nivel mondial un număr tot mai mare de persoane suferă de această boală netransmisibilă și care se află între primele zece cauze de deces.
Broccoli este un pachet de vitamine, minerale și antioxidanți, fiind o sursă importantă de vitamina C (135% din doza zilnică recomandată la o porție de 91 de grame de legumă crudă) și vitamina K (116% la aceeași cantitate). De exemplu, 100 de grame de portocală oferă doar 81% din necesarul de vitamina C.
Pe lângă reglarea nivelului glicemiei din sânge, broccoli mai are o mulțime de alte beneficii pentru sănătate.
Reduce stresul oxidativ
Broccoli are niveluri ridicate de glucorafanină, un compus care este transformat într-un antioxidant puternic numit sulforafan în timpul digestiei.
Broccoli conține, de asemenea, cantități măsurabile de antioxidanți luteină și zeaxantină, care pot preveni stresul oxidativ și deteriorarea celulară la nivelul ochilor.
Efect antiinflamator
Broccoli conține diverși compuși bioactivi care s-au dovedit a reduce inflamația în țesuturile corpului.
Se presupune că mai mulți compuși acționează sinergic pentru a susține acest efect, deși unii par să acționeze și individual.
Un mic studiu uman la fumători de tutun a arătat, de asemenea, că consumul de broccoli a dus la o reducere semnificativă a markerilor de inflamație, arată Healthline.
Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conțin diverși compuși bioactivi care pot reduce deteriorarea celulelor cauzată de anumite boli cronice.
Mai multe studii mici au arătat că consumul de legume crucifere poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, și anume:
- sânului
- prostată
- gastric/stomac
- colorectal
- renal/ rinichi
- vezică urinară.
Promovează sănătatea inimii
Mai multe studii indică faptul că broccoli poate contribui la sănătatea inimii într-o varietate de moduri.
Un studiu a observat o reducere semnificativă a trigliceridelor și a colesterolului LDL ”rău”, precum și o creștere a nivelului de colesterol HDL ”bun” la persoanele care au fost tratate cu un supliment de germeni de broccoli sub formă de pulbere.
Susține sănătatea digestivă
Broccoli este bogat în fibre și antioxidanți - ambii pot susține funcția intestinală sănătoasă și sănătatea digestivă.
Regularitatea intestinală și o comunitate puternică de bacterii sănătoase în colon sunt două componente vitale pentru sănătatea digestivă.
Consumul de alimente bogate în fibre și antioxidanți, cum ar fi broccoli, poate juca un rol în menținerea unei funcții intestinale sănătoase.
Susține funcția cerebrală și încetinește declinul cognitiv
Unele dintre substanțele nutritive și compușii bioactivi din broccoli pot încetini declinul mental și pot susține funcționarea sănătoasă a creierului și a țesutului nervos.
Un studiu efectuat pe 960 de adulți în vârstă a arătat că o porție pe zi de legume de culoare verde închis, cum ar fi broccoli, poate ajuta la rezistența la declinul mental asociat cu îmbătrânirea.
Compușii ”vinovați” de beneficiile asupra sănătății cerebrale sunt kamfenolul și sulforafanul.
Poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire
Procesul de îmbătrânire este atribuit în mare măsură stresului oxidativ și reducerii funcției metabolice pe parcursul vieții.
Deși îmbătrânirea este un proces natural inevitabil, calitatea dietei este considerată a fi un jucător important în determinarea expresiei genetice și a dezvoltării bolilor legate de vârstă.
Poate promova sănătatea oaselor și articulațiilor
Mulți dintre nutrienții care se găsesc în broccoli sunt cunoscuți pentru a susține sănătatea oaselor și pot preveni tulburările legate de oase.
Broccoli este o sursă bună de vitamina K și calciu, doi nutrienți vitali pentru menținerea unor oase puternice și sănătoase.
Vezi și: Sindromul bebelușului uitat: ce este și cum se poate evita o tragedie