Polonia ar putea pierde 130 de miliarde de euro, în timp ce Ungaria ar rămâne fără 40 de miliarde de euro.
UE ar putea ca, în următoarele câteva săptămâni, să pedepsească țările care nu aderă la standardele democratice prevăzute în Tratatele Uniunii Europene.
Oficialii intenționează să introducă un mecanism de evaluare, iar țările care nu respectă criteriile vor fi private de ajutorul de urgență în cazul unei pandemii, precum și de plăți din bugetul UE, care este în valoare totală de 1.000 de miliarde, scrie Bloomberg.
Polonia, care s-a înfruntat cu Bruxelles-ul din cauza statului de drept, ar putea avea cel mai mult de suferit, în joc fiind mai mult de 130 de miliarde de euro, care ar trebui alocați din bugetul pe șapte ani al UE.
Ungaria este și ea într-o situație asemănătoare și ar putea pierde peste 40 de miliarde de euro.
UE a acuzat de-a lungul timpului guvernele de la Varșovia și Budapesta de corupție și că au reorganizat în mod ilegal sistemul judiciar.
De asemenea, regimurile celor două țări sunt acuzate de nerespectarea principiului statului de drept al UE, o condiție cheie, prevăzut în Tratatele UE, inclus și printre criteriile de convergență de la Copenhaga.
Bruxelles se teme că fondurile sunt folosite de guverne pentru a submina democrația și a ataca blocul comunitar.
Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene 1 milion de euro pe zi, potrivit unei hotărâri judecătorești, pentru ”refuzul de a suspenda legea națională, care, în special, privește competența camerei disciplinare a Curții Supreme”.