Americanii care susțin purtarea armelor spun că Elveția este un exemplu că interzicerea armelor nu va reduce criminalitatea.
Elveția este țara în care 8,3 milioane de oameni dețin aproximativ 2 milioane de arme private.
Totuși, spre deosebire de Statele Unite, în țara cantoanelor situația este foarte diferită. Aici nu au mai avut loc atentate în masă în țară din 2001, când un bărbat a luat cu asalt un parlament local din Zug, ucigând 14 persoane și pe el însuși.
Din 2016, au fost înregistrate 47 de tentative de omor cu arme de foc, dar rata totală a omuciderilor este aproape de zero.
Asociația Națională Americană pentru Drepturile Armelor (NRA), care protejează deținerea de arme, folosește adesea exemplul elvețian pentru a apăra poziția acestora că nu sunt necesare reguli mai aspre pentru deținerea armelor.
În 2016, NRA a anunțat că Elveția are una dintre cele mai scăzute rate de omucidere din lume deși are milioane de arme, deținute de persoane private, iar pentru unele arme de vânătoare nu este necesar un permis.
În același timp, Statele Unite au înregistrat cea mai mare creștere a ratei mortalității cauzate de arme din ultimii 20 de ani.
Business Insider a analizat mai multe motive pentru care Elveția nu are tendințe precum SUA.
Printre acestea se numără și cultura folosirii armelor. Elvețienii participă masiv la competițiile de tir și în fiecare an adolescenții își pot arăta talentul la o competiție națională.
Țara nu a mai participat la niciun conflict armat internațional din 1815, dar trupele elvețiene participă la misiuni de menținere a păcii în întreaga lume.
Spre deosebire de Statele Unite, Elveția are serviciul militar obligatoriu pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, care sunt considerați apți. După încheierea serviciului militar, bărbații își pot cumpăra și păstra armele, dar trebuie să obțină un permis.
Aproximativ un sfert dintre elvețieni folosesc arme pentru serviciul militar sau de poliție. În SUA, acest număr este mai mic de 5%.
Autoritățile elvețiene decid la nivel local dacă acordă oamenilor permise de arme și, de asemenea, țin evidența tuturor celor care dețin arme în cantoane elvețiene, deși puștile de vânătoare și unele semi-automate sunt scutite de obligația permisului.
Rata scăzută a omuciderilor este strâns legată și de calitatea ridicată a vieții din Elveția. Elveția s-a clasat pe locul șase în Raportul ONU asupra fericirii în lume 2019. Același raport a arătat că fericirea în Statele Unite a scăzut în ultimul deceniu, fiind pusă pe seama „scăderii sprijinului social și a corupției crescute”.
Legile din țară sunt concepute pentru a împiedica de la a deține o armă pe oricine care este violent sau incapabil să dețină o armă.
Persoanele dependente de alcool, droguri sau cei condamnați pentru o infracțiune sunt excluse de la cumpărarea de arme. Deținătorii de arme trebuie, de asemenea, să demonstreze că știu să-și folosească armele, adică trebuie să treacă un test care să demonstreze că pot încărca sau trage corect din ele.
Elveția are încă unul dintre cele mai înalte niveluri de violență cu arme din Europa. Dar majoritatea deceselor din țară sunt legate de sinucidere.
După sute de ani în care permisese cantoanelor locale să stabilească reguli privind armele, Elveția a adoptat primele sale reglementări federale privind armele în 1999, după ce rata criminalității din țară a crescut în anii 1990.
De atunci, numărul deceselor cu arme, inclusiv sinucideri, a continuat să scadă.
Din 2015, elvețienii au estimat că doar aproximativ 11% dintre cetățeni dețin arme militare acasă.
Majoritatea persoanelor nu au dreptul să poarte arme pe stradă și sunt nevoite să le păstreze acasă.
Vânătorilor și trăgătorilor sportivi li se permite doar să-și transporte armele de acasă la poligon, dar nu se pot întoarce la cafea cu o pușcă pe parcurs, așa cum a fost deja cazul în timpul unor împușcături din SUA.