Magia sărbătorilor, magia cadourilor, începe, în fiecare an, pe 5 decembrie!
Atât cei mici, cât şi cei mari caută cu înfrigurare, în dimineaţa zilei de 6 decembrie, în încălţămintea lustruită cadourile lăsate de Moş peste noapte atât pentru copiii cuminți, cât și celor mai neastâmpărați.
Pentru aceștia din urmă, Moș Nicolae are mereu în desagă o nuielușă, care să le aducă mereu aminte să-i asculte pe cei mari, fie ei părinți, bunici, educatori, profesori.
Se spune, însă, că, în această zi, nu este bine să oferi în dar obiecte ascuțite sau de culoare neagră.
Iar dacă vorbim despre cadouri pe care urmează să le primească cei mari, în niciun caz nu este bine ca aceştia să găsească în ghete produse de machiaj sau bijuterii. Potrivit tradiției, toate aceste obiecte aduc ghinion persoanei care le primește.
Tradiția cadourilor pe care Moș Nicolae le lasă copiilor cuminți în ghetuţe se pierde în negura vremurilor. Se pare că acesta a existat cu adevărat. E vorba despre un episcop foarte credincios pe nume Nicolae, care a trăit în secolul al IV-lea. Acesta obișnuia să facă numeroase fapte bune pentru oamenii sărmani, cu care soarta nu a fost prea prietenoasă.
Citește și: Șeful ANPC: Atenție la cumpărăturile de Moș Nicolae și de Crăciun
Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar după moartea părinților lui, a decis să doneze toată averea celor nevoiași.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este aceea a trei fete sărace care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească. Din acest motiv, tatăl lor a decis să le vândă. Dar Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele câţiva săculeţi cu bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetele fetelor.
Se mai spune că în nopţile sfinţite de sărbători, cerurile se deschid. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, când se întâmplă acest lucru, Sfântul Nicolae poate fi văzut, preţ de o clipă, stând în dreapta Domnului.