Titi Aur, fost pilot de raliuri şi instructor de conducere defensivă, a explicat care este diferenţa dintre "a conduce" şi "a pilota".
"Ce înseamnă să conduci? Înseamnă să te deplasezi de la punctul A la punctul B fără să ajungi niciodată la limită. Când pleci la serviciu, la munte, la mare, nu trebuie să ajungi cu maşina sau cu motocicleta la limită. Să nu scârţâie roata, să nu frânezi la limită, etc.
Ce înseamnă să pilotezi? Înseamnă să faci totul la limită, adică exact opusul condusului. Când pleci de pe loc, trebuie să o faci la limită, cât de tare se poate, ducând roata la limită. Când frânezi, trebuie să o faci cât mai târziu, iar virajele se fac cât mai tare, cât mai la limită, asumându-ţi că vei derapa. De asta maşina de curse este construită astfel, asigurată foarte bine, cu acel rollbar, cu scaune speciale, cu centură specială, cu acel dispozitiv care îţi ţine capul, etc.
Mai mult, ce înseamnă motorsport? Când vorbim de circuit, mergem doar pe asfalt, care poate fi uscat sau ud. Când vorbim de raliuri, mergem şi pe asfalt, şi pe macadam, şi pe noroi, şi pe ceaţă, ploaie, la deal, la vale, etc. Când vorbim de off-road, mergem doar în afara străzii, maximum pe drumuri neamenajate. Între off-road şi Formula 1 e o diferenţă enormă. Doar în motorsport se acceptă riscurile", a explicat Titi Aur pentru DC NEWS.
CITEŞTE MATERIALUL COMPLET PE DC NEWS
Deputatul sibian Benedek Zacharie (UDMR) a depus un proiect de lege prin care încearcă liberalizarea meseriei de examinator auto. Astfel, el vrea ca rolul de examinator să nu mai fie al angajaţilor MAI, ci al unor persoane din sursă externă, care să fie pregătite special pentru acest lucru.
Ca să devină examinatori auto, doritorii ar trebui să aibă peste 23 de ani, să nu fi avut vreodată permisul de conducere anulat, să fie apţi din punct de vedere medical, dar şi psihologic, să nu fie implicaţi în niciun fel la vreo şcoală de şoferi, să urmeze un curs de formare profesională şi să treacă un examen, dar şi să aibă cel puţin cinci ani vechime pe permisul auto la categoria unde ar urma să fie examinatori.
”Dezvăluirile periodice din presa românească despre corupția din sistem ridică semne de întrebare asupra statutului examinatorilor, așa cum această profesie este practicată în multe state membre. Regula examinării candidaților de către cadre ale Ministerului Afacerilor Interne este specifică statelor din fostul bloc comunist și reprezintă o rămășiță a modului în care statul asigură controlul absolut în toate domeniile”, susține Benedek în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege, conform Turnul Sfatului.
”Obținerea unui permis de conducere în România continuă să fie un demers greoi, iar cazurile de corupție din ultimii ani au dezvăluit problemele unui sistem lipsit de echilibru și control reciproc”, mai spune deputatul.