Care este diferența dintre FM și DAB și de ce România este codașă la radioul digital.
FM (frecvență modulată) și DAB (digital audio broadcasting) sunt două tehnologii de transmisie a sunetului prin unde radio. Diferența dintre ele este că FM folosește o metodă analogică, în care semnalul audio este modulat pe o frecvență purtătoare, iar DAB folosește o metodă digitală, în care semnalul audio este codificat în biți și transmis prin intermediul unui multiplex de canale.
Avantajele DAB față de FM sunt o calitate mai bună a sunetului, o rezistență mai mare la interferențe, o gamă mai largă de programe și servicii și o eficiență mai mare a spectrului radio.
România încă nu are radio digital deoarece nu există o strategie clară și coerentă din partea autorităților și a radiodifuzorilor pentru implementarea acestei tehnologii. Deși există un plan național de alocare a frecvențelor pentru DAB, acesta nu este pus în aplicare, iar licențele pentru emițători nu sunt acordate.
De asemenea, nu există o cerere suficientă din partea publicului pentru radio digital, deoarece mulți ascultători sunt obișnuiți cu FM sau folosesc alte surse de informare și divertisment, cum ar fi internetul sau televiziunea. În plus, costurile de echipare și operare pentru DAB sunt mai mari decât pentru FM, ceea ce descurajează investițiile în acest domeniu.