Casa Albă a anunţat marţi că se va asigura că americanii vor avea în continuare acces la vaccinurile împotriva COVID-19, la tratamente şi teste pentru a menţine sub control subvarianta Omicron BA.5, care se răspândeşte rapid şi a devenit dominantă pe teritoriul SUA
Oficiali americani din domeniul sănătăţii susţin că există indicii că această subvariantă poate ocoli mai uşor imunitatea dobândită fie în urma unei infecţii cu noul coronavirus, fie în urma vaccinării, potrivit Agerpres.
Conform estimărilor, subvarianta BA.5 reprezintă 65% din totalul variantelor de coronavirus care circulau în Statele Unite până săptămâna trecută, conform lui Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Subvariantele BA.5 şi BA.4 totalizează împreună peste 80% din variantele noului coronavirus aflate în circulaţie săptămâna trecută în SUA, conform declaraţiilor făcute de Walensky. Ea a mai precizat că media spitalizărilor zilnice COVID-19 s-a dublat în SUA faţă de începutul lunii mai.
Subvarianta BA.5 nu pare însă să fie asociată unei severităţi crescute a bolii sau unui număr crescut de spitalizări, prin comparaţie cu alte subvariante recente, conform lui Anthony Fauci, director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases - NIAID) şi consilierul medical al preşedintelui Joe Biden.
"Vor continua să apară variante. Virusul circulă la nivel global şi în această ţară. Nu trebuie să-l lăsăm să ne perturbe vieţile, dar nu putem nici nega că (virusul) este o realitate cu care trebuie să ne confruntăm", a declarat dr. Fauci.
Oficialii sanitari americani au precizat că vor fi prioritizate vaccinările cu doze booster şi testarea la domiciliu şi că vor fi făcute disponibile măşti de calitate înaltă. De asemenea, persoanele imunocompromise vor fi sprijinite de autorităţi.
"Putem preveni infecţiile grave, putem să ferim oamenii de spital şi în special de unităţile de terapie intensivă. Putem salva vieţi şi putem micşora perturbările provocate de COVID-19. Chiar şi în faţa (subvariantei) BA.5, instrumentele de care dispunem continuă să fie eficiente", a declarat Ashish Jha, coordonatorul răspunsului Casei Albe pentru COVID-19. "Am ajuns într-un moment al pandemiei în care majoritatea deceselor COVID-19 pot fi prevenite", a adăugat el.
Conform Casei Albe, circulaţia extinsă a subvariantei BA.5 va duce probabil la o creştere a numărului de cazuri în săptămânile următoare.
"Imunitatea scade, fie că este vorba de imunitatea de după o infecţie sau de imunitatea de după vaccin, chiar dacă protecţia imediată după infecţie sau după vaccin este în general o protecţie bună", conform lui Fauci care a mai precizat însă că "dacă ai fost infectat cu (subvarianta) BA.1, atunci nu ai o protecţie foarte bună împotriva (subvariantelor) BA.4/5".
De altfel, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) le-a recomandat producătorilor de vaccinuri să modifice din toamnă designul dozelor booster astfel încât acestea să fie mai eficiente împotriva subvariantelor BA.4 şi BA.5.
Citește și:
”Nu există timp de pierdut”. Cu aceste cuvinte, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a lansat un apel către statele membre pentru a accelera administrării celei de-a patra doze de vaccin împotriva Covid-19 tuturor celor peste 60 de ani din categoria vulnerabililor.
Apelul vine după ce cele două agenții de sănătate ale UE, EMA și ECDC și-au actualizat liniile directoare, recomandând guvernelor să protejeze populația în vârstă.
”Un nou val de Covid-19 se desfășoară în prezent în Europa, cu rate în creștere de spitalizare și terapie intensivă”, precizează cele două agenții într-o notă comună.
Prin urmare, continuă acestea, ”acum este esențial ca autoritățile de sănătate publică să ia în considerare persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani (nu doar cele peste 80 de ani deja recomandate anterior), precum și persoanele vulnerabile de toate vârstele, pentru un al doilea rapel de vaccin” împotriva Sars-CoV-2, potrivit unui articol publicat în Europa Today.
Al doilea rapel de vaccin anti-Covid poate fi administrat persoanelor de peste 60 de ani și persoanelor fragile indiferent de vârstă ”la cel puțin 4 luni după” ultima doză, ”cu o atenție deosebită persoanelor care au primit rapelul anterior cu mai mult de 6 luni în urmă”.
ECDC și EMA precizează, confirmând că ”vaccinurile autorizate în prezent continuă să fie foarte eficiente în reducerea internărilor în spitale pentru Covid-19, forme severe de patologie și decese”, chiar dacă circulă noi ”variante emergente de Sars-CoV-2”.
Adresându-se autorităților naționale de sănătate publică, EMA și ECDC au cerut, de asemenea, ”planificarea unor apeluri suplimentare în timpul sezonului de toamnă și iarnă pentru persoanele cu risc mai mare de îmbolnăvire gravă”.
Citește mai mult AICI.