Aproape 45.000 de persoane au depus cereri pentru a obţine finanţări prin Programul "Casa Verde Fotovoltaice", gestionat de Administraţia Fondului de Mediu, relatează Rador.
Potrivit conducerii instituţiei, programul a fost temporar blocat, iar angajaţii agenţiei lucrează inclusiv pentru analizarea tuturor cererilor depuse în anii anteriori
Tanczos Barna arată că, în Programul "Casa Verde" există peste 44.000 de cereri, din care au fost analizate 15 mii de dosare.
Tánczos Barna: ”În momentul de faţă sunt analizate deja 15.000 de dosare din cele peste 44.000, aproape 45.000 de dosare. Administraţia Fondului pentru Mediu a contractat servicii externe instituţiei pentru analiza dosarelor, au modificat procedurile interne, astfel încât să urgenteze finalizarea acestei analize.
Norma, să spun aşa, din partea mea pentru AFM este de 10.000 de dosare pe lună.
Eu sper să crească ritmul de evaluare odată cu contractarea acestor servicii externe, cu externalizarea evaluării şi, în câteva luni de zile, să finalizăm evaluarea şi să putem începe noul program pentru "Casa Verde Fotovoltaice".
În cursul toamnei trebuie să fie toate dosarele finalizate, rezultatele comunicate. Sunt în momentul de faţă aproape 1.000 de dosare respinse, peste 15.000 au trecut de analiza tehnico-economică, urmează analiza juridică să intre în aprobare în săptămânile următoare”, preconizează ministrul mediului.
Tánczos Barna: ”În forma simplificată va semăna foarte mult cu "Rabla electrocasnice", unde fiecare beneficiar va deschide un cont pentru a accesa acest program, după care, având contul şi practic siguranţa finanţării, cu condiţia respectării unor criterii tehnice şi juridice, se poate adresa direct companiilor care sunt autorizate să instaleze sisteme fotovoltaice pe case.
Acest lucru înseamnă practic o inversare a ordinii în care s-au desfăşurat lucrurile până acum şi s-au şi blocat de foarte multe ori, adică creăm o piaţă concurenţială. În felul acesta, persoanele fizice care vor avea conturile deja validate şi confirmate de asemenea se vor putea adresa mai multor companii care pot instala asemenea sisteme pe casele cetăţenilor. În felul acesta, se creează şi o concurenţă şi preţurile probabil vor fi mai corecte, preţurile vor fi mai mici pentru cetăţeni. După ce contractează sau contactează o asemenea companie, compania respectivă încarcă în sistem aplicaţia persoanei respective. În felul acesta se poate apuca compania respectivă mult mai repede de instalarea sistemului şi derularea va fi mult mai facilă. Verificarea condiţiilor tehnico-economice se va face la nivelul companiei, iar AFM va implementa un sistem de verificare prin sondaj, cu penalităţi şi penalizări pentru companiile care nu desfăşoară o analiză corectă şi aprofundată a criteriilor tehnico-economice.
Tánczos Barna: ”Nu este o dată certă stabilită, ghidul este finalizat, aplicaţia este în verificare. Aştept să avem rezultate concrete pe evaluarea actualului program, pe cele 45.000 de dosare, şi, în momentul în care vedem că lucrurile intră pe făgaşul normal şi ne apropiem de acest target, de această ţintă de 10.000 de dosare pe lună evaluate în programul precedent, atunci putem să lansăm şi următoarea etapă.
”În cazul blocurilor nu s-a găsit până acum soluţia, nici tehnică de distribuire a energiei electrice produse în condominiu, nici cea juridică. În cazul în care primim o asemenea soluţie din partea autorităţilor locale, din partea primăriilor, din partea asociaţiilor de locali, suntem deschişi să finanţăm şi asemenea investiţii. Este o situaţie mai complicată din punct de vedere juridic, pe de o parte pentru că nu este o proprietate privată a unei singure persoane fizice, pe de altă parte tehnic este complicat să împarţi energia produsă între locatarii unui bloc”, explică Tánczos Barna