Cât costă fiecare viață. Hellenic Train, despăgubiri pentru familiile decedaților în urma accidentului feroviar din Grecia

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Știri
captură video
captură video

Sunt oferite despăgubiri pentru victimele accidentului feroviar din Grecia. 

Hellenic Train, compania privată care operează căile ferate în Grecia, a anunţat că va despăgubi fiecare familie a celor 57 de pasageri decedaţi în accidentul de tren din 28 februarie cu o "plată în avans" de 42.000 de euro, transmite joi EFE, conform Agerpres. 

Pasagerii răniţi vor primi despăgubiri între 5.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de rănile suferite şi de durata spitalizării, informează compania, într-un comunicat.

Hellenic Train, compania feroviară greacă deţinută de compania publică italiană Ferrovie Dello Stato Italiane (FS), a nuanţat faptul că despăgubirea "nu constituie în niciun fel o acceptare a răspunderii din partea companiei", în conformitate cu prevederile regulamentului comunitar.

Guvernul elen a anunţat săptămâna trecută că va despăgubi fiecare familie care a pierdut o persoană dragă în accident cu o pensie lunară de 1.600 de euro şi eliminarea datoriilor faţă de stat.

Catastrofa s-a produs în noaptea de 28 februarie, când un tren de pasageri a intrat în coliziune frontală cu un tren de marfă la nord de oraşul Larisa, ucigând 57 de persoane, majoritatea studenţi.

”Sună-mă când ajungi”

"Sună-mă când ajungi!", un mesaj trimis de multe mame copiilor lor aflaţi în trenul morţii a devenit slogan al manifestanţilor furioşi după coliziunea feroviară soldată cu 57 de morţi, între care numeroşi tineri, relatează AFP.


Într-o ţară în care familia este un element puternic al societăţii, "Sună-mă când ajungi" rezumă "mentalitatea părinţilor în Grecia, în special a mamei care se îngrijorează dacă nu ştie că este bine copilul său", a explicat pentru AFP o mamă de peste 50 de ani, care are doi copii şi lucrează în cadrul administraţiei municipale şi care a ieşit miercuri să protesteze la Atena, citează Agerpres. 

"Este mesajul pe care toate mamele din Grecia îl trimit", spune şi Giota Tavoulari, de 58 de ani, din sindicatul farmaciştilor. Acest slogan este "reluat peste tot pentru că este destul de semnificativ: aceşti copii nu îşi vor revedea familiile pentru că guverne, companii nu au avut grijă" de sistemele de securitate feroviare.

În numeroase unităţi şcolare, elevi din ciclu primar, de liceu şi de colegiu au aşezat pe jos zeci de rucsacuri pentru a forma acest mesaj "pare me otan phtasis!", "sună-mă când ajungi!" sau uneori "trimite-mi un mesaj când ajungi!".

Multe din victime erau studenți


Multe victime ale acestei "tragedii naţionale", cum au numit-o autorităţile greceşti, erau studenţi care se întorceau la Salonic, marele oraş universitar din nordul ţării, după un weekend prelungit.

Media din Grecia au afirmat că acest mesaj face parte din mărturia mamei unei victime care a relatat că a primit un telefon de la fiul ei de 23 de ani care se afla în trenul Atena-Salonic.

"Mamă, este prea multă lume în tren. Nu am văzut niciodată un tren atât de plin. Te sun când ajung, vino să mă iei!", i-a spus acest tânăr mamei lui, potrivit site-ului de ştiri LIFO.

La Patras, oraş universitar din Pelopones, protestatarii au plasat în fruntea mulţimii de la protest o instalaţie care reprezenta un sicriu înconjurat cu baloane negre pe care era plasat mesajul: "Mamă, am ajuns". 

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel