Căpușele își fac apariția odată cu sezonul cald, iar mușcăturile acestora poate cauza boli grave, precum boala Lyme.
Căpușele reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care ne putem confrunta în sezonul cald, mulți oameni fiind speriați de efectele adverse pe care le pot avea mușcăturile acestora. Medicii spun că au și de ce, pentru că aceste insecte pot provoca boli serioase.
"Căpușele sunt cele care ne îngrijorează în acest moment pe noi, deoarece ele vin cu o anumită problemă. Dacă ne referim la căpușele care vin și ne mușcă și nu transmit prin saliva lor nicio bacterie, nu există nicio problemă, doar o manifestare locală la nivelul tegumentului. Aceasta se manifestă prin roșeață și inflamație și nu are consecințe majore. Mai sunt unele tipuri de căpușe care pot duce până la șoc anafilactic. Cealaltă gamă care ne îngrijorează pe noi sunt cele care prin vectorul lor de transmitere, prin aparatul salivar introduc bacterii în corp și rămân atașate. Dacă vorbim despre căpușa care transmite boala Rocky Mountains, aceasta rămâne atașată între 6 și 10 ore și poate transmite infecția mai departe, iar dacă vorbim despre cea mai de temut boală, boala Lyme, aceasta trebuie să rămână atașată de organismul gazdă mai mult de 24 de ore.", a spus DR. Pavelina Andrei, la Interviurile Spectacola și DC News.
Specialistul spune că aceste insecte se pot prinde de noi foarte ușor din natură. Tocmai din această cauza, Dr. Pavelina Andrei ne recomandă câteva modalități prin care putem preveni mușcătura de căpușă.
"Persoanele care merg prin parcuri, prin păduri, în zone expuse și cunoscute ca fiind contaminate cu astfel de căpușe, persoane care nu verifică animalele de companie atunci când ajung acasă și aici intrăm și în metodele de prevenție prin care ne putem proteja de căpușe, așadar, o îmbrăcăminte care să acopere cât mai mult din suprafața corpului, folosirea unor substanțe care să împiedice atașarea căpușelor de organismul uman. Mai sunt și substanțe care se aplică la nivelul hainelor. Foarte mare atenție la aceste substanțe pentru gravide și copii.", a continuat aceasta.
"Când ajungem acasă trebuie să ne verificăm tegumentul, bagajele. Dacă vrem să înnoptăm într-o zonă în care există această contaminare trebuie să folosim corturi, plase, care să împiedice atașarea respectivelor insecte. Îngrijorarea nu vine doar de la căpușe și mai vine și de la țânțari.", a completat ea.
"Trebuie să ne îngrijorăm când reacțiile nu mai sunt locale și devin sistemice. Atunci când asociem durere, febră, dureri de cap, când începem să avem alt tip de manifestări. De exemplu, în boala Lyme nu avem manifestări la nivelul sistemului digestiv sau respirator, dar, în schimb avem dureri de cap. Perioada de incubație a căpușei este între 3 și 30 de zile.", a mai dezvăluit specialista.