Câtă bere românească mai e pe piață? Industria berii importă aproape toate ingredientele

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Bere / Foto Pexels
Bere / Foto Pexels

Sectorul producţiei de hamei şi orz pentru industria berii poate fi un motor de creştere şi de integrarea a producţiilor în lanţ, însă este nevoie de politici publice coerente pentru încurajarea sectorului să producă mai multă materie primă, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

"La producţia de hamei şi orz avem o mică problemă, pentru că în viziunea mea este un sector care se poate dezvolta foarte frumos şi poate fi un motor de creştere al sectorului şi de integrarea producţiilor în lanţ. Dacă mă uit la hamei, doar 15% din cantitatea totală folosită în industria berii în România este din producţia autohtonă, restul se importă şi aici este un factor asupra căruia va trebui să intervenim prin politici publice coerente, care să conducă la echilibrarea balanţei comerciale. De altfel ştiţi că întreaga activitate şi strategiile în domeniu pe care vreau să le aplic în Ministerul Agriculturii sunt strâns legate de balanţa comercială", a precizat Chesnoiu, la o dezbatere online despre industria berii, organizată de Asociaţia Berarii României.

România cultivă de peste şapte ori mai puţin hamei decât în urmă cu 25 de ani.

Acesta a declarat că țara noastrp cultivă doar 250 de hectare cu hamei.

"Dacă la producţia de bere suntem pe locul 10 în Europa, tot pe locul 10 suntem şi la consum, ceea ce înseamnă că avem o piaţă foarte bună, dar trebuie să integrăm în lanţ toate componentele valorice. Nu spun acest lucru doar pentru că datele statistice primează ci pentru că istoria ne-a demonstrat: până în 1996 aveam la nivel naţional 1.800 hectare cu hamei, azi se lucrează doar 250 hectare. Chiar dacă am avut sprijin cuplat în sectorul producerii de hamei nu a fost suficient pentru fermieri că poate fi o cultură care să le poată aduce venituri consistente şi fluctuaţii mai mici de pierderi în funcţie de toate verigile lanţului de producere. Spun asta pentru că, încă de aseară şi astăzi toată ziua, a trebuit să răspund multor întrebări legate de impactul pe care suspendarea activităţii la Azomureş îl va avea în agricultura românească. Fac această menţiune pentru că este important să ne uitam mai cu atenţie la materiile prime utilizate de sectorul producerii berii în România, să ne asiguram ca şi această mică producţie integrată în procesare îşi va regăsi anul viitor capacităţile şi nivelurile cu care ne-am obişnuit în anii trecuţi şi de ce nu, să venim cu aceste politici publice să încurajăm sectorul", a explicat şeful MADR.

Citește și: CINCI lanțuri de supermarketuri, chemate la raport de ANPC

El a transmis berarilor că este un susţinător al producerii berii în România, pentru că este un domeniu în care "putem să facem perfomanţă". "Lucrul acesta nu este decât încurajator şi eu îi asigur pe toţi cei implicaţi în industria berii că rămân acelaşi partener de dialog şi de construcţie, aşa cum am fost şi până acum", a spus ministrul Agriculturii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel